ΑΘΗΝΑ
18:52
|
06.05.2024
Από τη μία υπερασπίζονται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, που προκαλεί το σημερινό μακελειό, και από την άλλη ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις.
Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να γίνουν «περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις» στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν απόψε, με εκτενή ανακοίνωσή τους στην οποία θίγουν σχεδόν όλα τα καίρια διεθνή ζητήματα, οι ηγέτες της Ομάδας Επτά ανεπτυγμένων χωρών (G7) τονίζοντας πως «χρειάζεται περισσότερη επείγουσα δράση» για να αντιμετωπιστεί η «επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων».

Ωστόσο, νωρίτερα επιβεβαίωσαν «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την υπεράσπιση του λαού του κατά της Χαμάς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δικαιολογώντας τις σφαγές των Παλαιστινίων παρά την ανησυχία για την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τη Χαμάς υποστηρίζοντας πως ως πολιτικό κόμμα και ένοπλη οργάνωση «δεν προσφέρει τίποτε παρά δεινά στον παλαιστινιακό λαό». Αναφέρουν επίσης πως η Χαμάς συνιστά «εμπόδιο για ένα καλύτερο μέλλον  (σ.σ. για τους Παλαιστίνιους) και την περιοχή».

Κατά τα λοιπά, «καταδικάζουν» την «αύξηση της «εξτρεμιστικής εποικιστικής βίας» κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τονίζοντας πως υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και απειλούν τις προοπτικές διαρκούς ειρήνης.

Ισχυρίζονται επίσης πως υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης στη βάση δύο κρατών και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

 Οι επτά καλούν επίσης το Ιράν να απόσχει «από την παροχή υποστήριξης» στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι της Υεμένης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Πούτιν: Οι αντίπαλοι μας προσπάθησαν να διαλύσουν την χώρα εκ των εσω

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα