ΑΘΗΝΑ
03:04
|
02.05.2024
Σε γρίφο για γερούς λύτες έχει μετατραπεί το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στους κόλπους του τρικομματικού συνασπισμού.
Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξέπνευσε σήμερα δίχως συμφωνία η ημερομηνία «ορόσημο» που είχε θέσει η κυβέρνηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς προκειμένου να καταληχθεί μία συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανησυχίες πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύει προς παρατεταμένη πολιτική και χρηματοπιστωτική «παράλυση».

Όπως επισημαίνουν αναλυτές του Politico, εάν η κυβέρνηση Σολτς δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο δαπανών για τον προϋπολογισμό του 2024 και δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων της ομοσπονδιακής βουλής ως το τέλος τρέχοντος μηνός, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφύγει στη «λύση» του προσωρινού προϋπολογισμού που απαγορεύει τις νέες δαπάνες και επιχειρεί την εξυπηρέτηση κυρίως των ανελαστικών υποχρεώσεων.

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία είχαν θέσει τη σημερινή μέρα (6 Δεκεμβρίου 2023) σαν ημερομηνία κατάληξης ενός σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για την νέα χρονιά δίχως επιτυχία.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος (που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων), είχε ακυρώσει νωρίτερα ακόμη και την συμμετοχή του στη διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι προτιμώντας να μείνει στο Βερολίνο ώστε να εξασφαλίσει (δίχως τελικά αποτέλεσμα) μία συμφωνία για το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού. Η υπόθεση δεν ευοδώθηκε καθώς το βράδυ της Τρίτης (5 Δεκέμβρη) ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, (ηγέτης των Φιλελεύθερων) και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ παρουσίασαν τρία διαφορετικά σχέδια δίχως να καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία ώστε να εξοικονομήσουν περίπου 17 δις. ευρώ για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Οι τρεις πολιτικοί ψάχνουν τρόπους, ώστε και να μην θιγούν προαποφασισμένα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, και να μην κηρυχθεί το 2024 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (μολονότι αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση συνασπισμού να καλύψει το κενό παίρνοντας δάνεια).

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των τριών ώστε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να εγκριθεί το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού από το ομοσπονδιακό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του 2023.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση με το επιχείρημα ότι οι Γερμανοί δεν πρέπει να πάνε στις διακοπές των Χριστουγέννων με αίσθημα αβεβαιότητα. Οι Φιλεύθεροι του Κ.Λίντνερ από την άλλη θεωρούν πως θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς παραβίαση του λεγόμενου «χρεόφρενου» για να παρουσιαστεί νομικά ορθός προϋπολογισμός.

Παρά τις διαφαινόμενες δυσκολίες μίας «χρυσής τομής», η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung δεν αποκλείει να υπάρξει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για παραπομπή στην επιτροπή Προϋπολογισμού με μια καταρχήν «πολιτική συμφωνία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα