ΑΘΗΝΑ
21:41
|
03.05.2024
Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, είπαν οι δύο ηγέτες και μετέθεσαν τη συζήτηση για υφαλοκρηπίδα, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.
Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της Πέμπτης, κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Ωστόσο, κανένας από τους δυο δεν μετακινήθηκε και ανέλυσε πολλά από τα φλέγοντα ζητήματα των διμερών σχέσεων.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έκαναν κοινές δηλώσεις με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει, ότι «εξετάσαμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Διαφωνούμε και στο Κυπριακό. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».

Και συνέχισε τονίζοντας, ότι «η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής οι Τούρκοι και οι οικογένειες τους να επισκέπτονται για 10 μέρες το χρόνο τα νησιά μας. Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας των δύο λαών. Γέφυρα επικοινωνίας είναι και οι μειονότητες των δύο λαών. Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα όπως είναι και τα σύνορά μας. Οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης προόδου και συνεργασίας».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θερμή υποδοχή, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο εκ νέου για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε πως το μειονοτικό ζήτημα έχει λυθεί από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923. «Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν» είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους».

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα στα τελευταία χρόνια, και οι δύο χώρες «αντιμετωπίσαμε προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα», όπως ήταν η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πληθωριστική κρίση-απόρροια αυτού. Εκτός όμως από αυτά, ο ίδιος αναφέρθηκε και «στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία πολύ περισσότερο, όταν εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή μας». «Και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι χώρες βαδίζουν σε πιο ειρηνικό μονοπάτι» πρόσθεσε.

«Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα κρίσεις» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Μητσοτάκης: Ρεαλιστικός στόχος οι εμπορικές μας συναλλαγές να φτάσουν τα 10 δισ.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους, συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας» τόνισε λέγοντας πως και ο οδικός χάρτης που υιοθετήθηκε τότε, συμπεριελάμβανε τρεις άξονες με τις οι συνομιλίες να γίνονται σε πολύ παραγωγικό κλίμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Τουρκίας τα 10 δισ. ευρώ.

Δείτε live τις κοινές δηλώσεις:

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντησή τους:

Στις 13:30 έχει προγραμματιστεί το γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα αποτελέσει και την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ως τις 17:00 ο κ. Ερντογάν προβλέπεται να έχει αναχωρήσει από την Αθήνα.

Συναντήσεις σε καλό κλίμα για Δένδια-Γεραπετρίτη με τους ομολόγους τους

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας και της πραγματοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, είχε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ, ο κ. Δένδιας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα