ΑΘΗΝΑ
07:32
|
05.05.2024
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg επιβεβαίωσε τις ζυμώσεις με τις ΗΠΑ για την επόμενη μέρα στη Γάζα, μην αποκλείοντας ρόλο για τη Χαμάς.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις στενές διαβουλεύσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg  ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταγιέχ διακρίνοντας (σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ) ρόλο για τη Χαμάς στο πλαίσιο αποφάσεων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απορρίπτοντας εκ νέου οποιοδήποτε ενδεχόμενο για διαχείριση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων.

Ανέφερε ειδικότερα πως η Παλαιστινιακή Αρχή «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε νέα σχέδιο διαχείρισης της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου» και πως κατά τη γνώμη του το προτιμότερο αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης θα ήταν η Χαμάς «να γίνει νεότερος εταίρος σε μία ευρύτερη Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΟΑΠ) και να βοηθήσει «στην ανοικοδόμηση νέου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να είναι διχασμένοι» είπε αναφερόμενος στη Χαμάς εκτιμώντας πως το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαλείψει τη Χαμάς «γιατί δεν βρίσκεται μόνον στη Γάζα. Η Χαμάς είναι στον Λίβανο, η ηγεσία της Χαμάς είναι στο Κατάρ και εδώ ακόμη στη Δυτική Όχθη…Πριν τις 7 Οκτώβρη η Χαμάς ήταν ένα πράγμα, και μετά, έγινε ένα άλλο…».

Κληθείς να πει εάν καταδικάζει ή όχι τη Χαμάς, ο Σταγιέχ  υπενθύμισε πως η σύγκρουση δεν ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς. «Αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα είναι μία πράξη εκδίκησης. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει πουθενά» πρόσθεσε, αναφέροντας στη συνέχεια πως η Παλαιστινιακή Αρχή συζήτησε με Αμερικανούς αξιωματουχους «ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα» και πως «συμφώνησαν πως το Ισραήλ δεν θα πρέπει να καταλάβει ξανά τη Γάζα, να μειώσει το μέγεθος της γης για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης ή να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους».

Με το που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Σταγιέχ στο αμερικάνικο δίκτυο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ τόνισε πως «δεν θα υπάρχει Χαμάς γιατί θα την εξαλείψουμε».

Και κατέληξε:

«Το απλό γεγονός πως αυτή εδώ είναι η πρόταση των παλαιστινιακών αρχών ενισχύει την πολιτική μου: Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι η λύση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα