ΑΘΗΝΑ
22:37
|
04.05.2024
Στο καλάθι των αχρήστων έπεσε ένα ακόμη σχέδιο ψηφίσματος για εκεχειρία στη Γάζα, μετά το βέτο των ΗΠΑ.
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δραματική επιδείνωση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ανηλεώς από το Ισραήλ εδώ και 63 μέρες και ένα νέο σχέδιο απόφασης για την άμεση επιβολή μόνιμης ανθρωπιστικής εκεχειρίας συζητήθηκε απόψε από νωρίς σήμερα το απόγευμα στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δέκα λεπτά πριν τις 23.00 απόψε (ώρα Ελλάδας), 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος που προώθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για άμεση και μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας με τις ΗΠΑ να είναι η μοναδική χώρα που ψήφισε κατά, ασκώντας βέτο (υπέρ του Ισραήλ).

Επίσης, μόνον ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία.

Τι ανέφερε το σχέδιο ψηφίσματος

Το σχέδιο ψηφίσματος που προωθήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αίτημα του οποίου συνεδρίασε απόψε το Σ.Α., και το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «καταστροφική» και απαιτεί «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία». Ζητά επίσης μέτρα για την προστασία των αμάχων, την άμεση και άνευ  όρων απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και την  πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν από αυτό το σχέδιο απόφασης έχουν απορριφθεί άλλα τέσσερα παρόμοια.

Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να απορριφθεί και αυτό καθώς οι ΗΠΑ, που έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με το Ισραήλ, θεωρούν πως ακόμη δεν έχει συντριβεί η Χαμάς και δεν είναι ώρα για εκεχειρία. Οι ΗΠΑ μέσα στον τελευταίο μισό αιώνα έχουν ασκήσει βέτο 46 φορές για να εμποδίσουν την έκδοση ψηφισμάτων που θίγουν συμφέροντα του Ισραήλ.

Η έκκληση της Χαμάς

Η Χαμάς κάλεσε απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τον «βάναυσο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 17.400 Παλαιστίνιους (οι περισσότεροι παιδιά, έφηβοι, γυναίκες).

«Απευθύνουμε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διεθνή κοινότητα και σε όλες τις χώρες του κόσμου να σταματήσουν αυτόν τον βάναυσο πόλεμο και να σώσουν τη Λωρίδα της Γάζας προτού να είναι πολύ αργά», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Η ομιλία Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που στα μέσα της βδομάδας ενεργοποίησε το άρθρο 99 της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών για να επισημάνει τους κινδύνους που κρύβει ο πόλεμος στη Γάζα για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, τάχθηκε υπέρ της άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας σε αντίθεση με τα σχέδια και τις θέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

«Ο λαός της Γάζας είναι αντιμέτωπος με την άβυσσο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τελειώσει τη δοκιμασία τους. Καλώ το Συμβούλιο να μην αφήσει ούτε ίχνος προσπάθειας προκειμένου να πιέσει για μία άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία για την προστασία των πολιτών και την επείγουσα διανομή βοήθειας για τη διάσωση ζωών. Τα μάτια του κόσμου και της Ιστορίας παρακολουθούν. Είναι ώρα για δράση» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, φανερά ανήσυχος για την τραγική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι άνθρωποι της Γάζας ακούν πως πρέπει να μετακινηθούν σαν να είναι ανθρώπινες μπάλες του τένις και να ωθούνται σε ολοένα και μικρότερα τμήματα στο νότιο τμήμα χωρίς τα βασικά για την επιβίωσή τους. Πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Οι Γαζιώτες έχουν ξεμείνει από τρόφιμα. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων παρείχε τρόφιμα και βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την αρχή της κρίσης και είναι έτοιμο να εντείνει τις επιχειρήσεις, όμως  αυτό απαιτεί αποτελεσματική πρόσβαση όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και πάνω από 40 φορτηγά με τρόφιμα τη μέρα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η παρέμβαση του Παλαιστίνιου Πρέσβη

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ έκανε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το ψήφισμα για άμεση εκεχειρία τονίζοντας:

«Γιατί προσποιούμαστε πως δεν ξέρουμε ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι η εθνοκάθαρση της Λωρίδας της Γάζας, ο εκτοπισμός και ο βίαιος διωγμός του παλαιστινιακού λαού, όταν  τόσοι πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποφεύγουν να το παραδεχθούν;».

Και πρόσθεσε με ένταση:

«Εάν είστε κατά της καταστροφής και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού, πρέπει να ψηφίσετε υπέρ της άμεσης εκεχειρίας. Ως εδώ! Παίζουν παιχνίδια και σας φέρνουν βόλτα ενώ πρέπει να ξυπνήσετε και να δείτε την πραγματικότητα ως έχει! Όλα όσα οικοδόμησε η ανθρωπότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν για να αποτραπούν τέτοιοι εφιάλτες. Τώρα, γίνονται στη Γάζα κατά των Παλαιστινίων…».

Η απάντηση του πρέσβη του Ισραήλ

Παίρνοντας το λόγο ο Ισραηλινός πρέσβης, Γκιλάντ Ερντάν, επανέλαβε τις επικρίσεις σε βάρος των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα δείχνοντας ιδιαίτερη ενόχληση για την επιλογή του Αντόνιο Γκουτέρες στα μέσα της βδομάδας να επικαλεστεί το άρθρο 99 για να ενημερώσει το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους κινδύνους που διατρέχει η διεθνής ειρήνη και σταθερότητα από όσα διαδραματίζονται στη Γάζα.

«Δεν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;» διερωτήθηκε ο Ερντάν προσθέτοντας: «Δεν συμβολίζουν τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων Σύρων και παιδιών που βρέθηκαν με αφρούς στο στόμα στη Ντούμα ένα σύμβολο της απειλής στην περιφερειακή σταθερότητα; Δεν βλέπουμε χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη να πεθαίνουν στον πόλεμο ενώ δεκάδες χιλιάδες λιμοκτονούν, αυτά  δεν είναι αρκετά για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99;».

Με τον τρόπο αυτό ο Ισραηλινός πρέσβης πρόβαλε το επιχείρημα πως αφού επικρατεί γενικότερα ο «νόμος της ζούγκλας» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και στον νότιο Καύκασο, έχει και το Ισραήλ το «δικαίωμα» να κάνει τα ίδια και χειρότερα.

Εν ολίγοις, κάλεσε τα μέλη του Σ.Α. να καταψηφίσουν το σχέδιο ψηφίσματος για άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Όχι στην εκεχειρία, λένε (ξανά) οι ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, παίρνοντας το λόγο, ευθυγραμμίστηκε με τη θέση του Ισραήλ καθώς απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας.

Σε κάποιο σημείο μίλησε «για την χειρότερη επίθεση στο λαό μας» εδώ και δεκαετίες, κάνοντας όσους παρακολουθούν τη συνεδρίαση να νομίζουν πως ο Γουντ μιλούσε για λογαριασμό του Ισραήλ και όχι για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα