ΑΘΗΝΑ
02:03
|
07.05.2024
Η ευθυγράμμιση των τριών χωρών με τις ΗΠΑ είναι πλήρης και αφορά σχεδόν όλα τα βασικά θέματα της σημερινής σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ.
Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή στάση και θέσεις απέναντι σε όσα διαδραματίζονται εδώ και περίπου 2,5 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ αποφάσισαν να πάρουν με αποψινή γραπτή δήλωσή τους οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του,Άντονι Αλμπανέζε, και ο Νεοζηλανδός εταίρος τους, Κρίστοφερ Λάξον αναφέρουν αρχικά πως «θρηνούν» για την απώλεια κάθε «αθώας ζωής Ισραηλινού και Παλαιστίνιου», εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και των δύο πλευρών.

Καταδικάζουν ομόφωνα τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς τες «τρομοκρατικές» και θεωρούν «απαράδεκτη» τη μεταχείριση ομήρων από τους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση και των δεκάδων άλλων που παραμένουν σε κατάσταση αιχμαλωσίας.

Διαβεβαιώνουν πως αναγνωρίζουν «το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αλλά το καλούν «να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές.

Εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» για την «κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα» και ζητούν πως θα πρέπει να αυξηθεί «η ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Τάσσονται υπέρ των λεγόμενων «ανθρωπιστικών παύσεων» αλλά και υπέρ των προσπαθειών για «βιώσιμη εκεχειρία».

Αποκλείουν κάθε μελλοντικό ρόλο της Χαμάς στη Γάζα, τονίζουν πως οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι και εκφράζουν την επιθυμία τους να συνεργαστούν με άλλες χώρες για την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης για το παλαιστινιακό.

Αναφέρουν πως υποστηρίζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων για «αυτοδιάθεση» και πως αντιτίθενται στον βίαιο εκτοπισμό τους από τη Γάζα ή την νέα κατοχή του παλαιστινιακού θύλακα από τον ισραηλινό στρατό ή τη μείωση του εδάφους και τη χρήση του για κατοχή, ή πολιορκία.

Ανησυχούν για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή και καλούν όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής να εργαστούν για «τον περιορισμό της σύγκρουσης».

Δεν ξεχνούν ούτε τους Χούθι στην Υεμένη λέγοντας πως θα πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία της διεθνούς ναυτιλίας εξηγώντας πως καταδικάζουν «τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία, το αντι-αραβικό συναίσθημα» στις χώρες τους και σε όλο τον κόσμο και διαβεβαιώνουν πως παραμένουν «αφοσιωμένοι» στην καταπολέμηση «της προκατάληψης, του μίσους και του βίαιου εξτρεμισμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα