ΑΘΗΝΑ
11:18
|
01.05.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση αποφάσεων του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας, μετά το πρόσφατο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμποδίζοντας σχέδιο απόφασης για άμεση εκεχειρία στην περιοχή συζήτησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και Κίνας, Ουάνγκ Γι.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το αμερικάνικο βέτο επισημαίνοντας την ανάγκη να επιτευχθεί εκεχειρία και να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα «το συντομότερο δυνατόν». Εξήρε τις «εποικοδομητικές» προσπάθειες της Κίνας για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» προβλέποντας πως εάν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα δεν σταματήσουν άμεσα τότε υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάποια ανεξέλεγκτη έκρηξη και «να τεθούν εκτός ελέγχου τα πράγματα» στην περιοχή. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι ΗΠΑ δεν κατανοούν τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου ευρύτερα.

Ο Κινέζος ομόλογός του, υπενθυμίζοντας την παραδοσιακή θέση της χώρας του για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης, ζήτησε την εξασφάλιση της επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και το άνοιγμα ενός μονοπατιού «για λύση στη βάση των δύο κρατών».

«Η θέση της Κίνας είναι συνεπής με εκείνη αραβικών χωρών και έχει ένα υψηλό βαθμό συναίνεσης με ισλαμικές χώρες και με τη διεθνή κοινότητα» είπε ο Ουάνγκ, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος για το μέλλον της Παλαιστίνης θα πρέπει να αντανακλά «τη βούληση του παλαιστινιακού λαού», να σέβεται πλήρως το δικαίωμά του σε κράτος κυρίαρχο υπό παλαιστινιακή ηγεσία και διοίκηση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα