ΑΘΗΝΑ
04:27
|
05.05.2024
Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα συζητήσει μεταξύ άλλων το χρονοδιάγραμμα ισραηλινών επιθέσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Τζέικ Σάλιβαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ θα έχει αύριο (Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023) και την Παρασκευή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του Αμερικανού αξιωματούχου βρίσκεται, κατά πληροφορίες, η πίεση της κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην βομβαρδισμένη Λωρίδα της  Γάζας, οι «ανησυχίες» του Λευκού Οίκου για τον τεράστιο αριθμό των πάνω από 18.500 αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά στην περιοχή μέσα σε λιγότερο από 2,5 μήνες, αλλά και πιθανώς το «χρονοδιάγραμμα» των σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα που κατά τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, «χρειάζεται» να συνεχιστούν τουλάχιστον ως και τον Ιανουάριο του 2024.

Οι συναντήσεις του Τζέικ Σάλιβαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ έχουν προγραμματιστεί (εκτός απροόπτου) για την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου.

Πήγαινε-έλα Αμερικανών αξιωματούχων στην Ιερουσαλήμ

Πριν μία βδομάδα, είχαν μεταβεί στο Ισραήλ ο Φιλ Γκόρντον, που είναι σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και ένας από τους βοηθούς του, ο  Ίλαν Γκόλντεμπεργκ.

Οι Γκόρντον και Γκόλντενμπεργκ δεν επισκέφθηκαν μόνον το Ισραήλ αλλά και την Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούτ Αμπάς.

Μπάιντεν: Επικρίσεις στα λόγια και στην πράξη θερμή στήριξη

Νωρίτερα, και παρά τις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περί της φθίνουσας διεθνούς υποστήριξης στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά την συνεχιζόμενη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και άλλων χωρών, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου μιλώντας σήμερα στο CNN τόνισαν πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να θέσει «προϋποθέσεις» ή «όρους» στην συνέχιση της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνει στο Ισραήλ. Αυτό, «παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις Δημοκρατικών βουλευτών και οργανισμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν τις ΗΠΑ να σταματήσει να δίνει όπλα» στον ισραηλινό στρατό.

«Δεν θα κάνουμε ούτε ένα αναθεματισμένο πράγμα παρά θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το Ισραήλ στη διαδικασία. Τίποτε απολύτως (σ.σ. ενάντια στην προστασία του Ισραήλ)» είχε πει τελευταία ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα τόνισαν πως οι ΗΠΑ δεν προτίθεται στην παρούσα φάση ούτε να βάλουν «κόκκινες γραμμές» στην «μεταφορά» (δηλαδή…πώληση) όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα