ΑΘΗΝΑ
19:26
|
18.05.2024
Οι στόχοι του υπουργού Παιδείας για το 2024 συμπεριλαμβάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια για τη συνέχιση ξεπουλήματος της δημόσιας παιδείας.
Ιδιωτική Παιδεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επαγγελματική εκπαίδευση, ανοιχτό σχολείο, «ελεύθερο πανεπιστήμιο» είναι οι στόχοι του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για το 2024 σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. Ωστόσο, προκειμένου να εξωραΐσει τα σχέδιά του για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν δίστασε να κάνει ιστορικές επικλήσεις ακόμη και στη…μετεμφυλιακή και χουντική περίοδο ώστε να υπερασπιστεί την ιδεοληψία για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Κυριάκος Πιερρακάκης

Με αυτή τη λογική ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην «ανάγκη αποδέσμευσης από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου», προκειμένου να πλασάρει τους σχεδιασμούς που κάνει σε βάρος της δωρεάν, δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Δίχως κανένα δισταγμό, ο Πιερρακάκης επικαλέστηκε ακόμη και το Σύνταγμα του 1950, σύμφωνα με το οποίο δεν έπρεπε να διδάσκουν οι κομμουνιστές. Χαρακτήρισε, ακόμη, σκοτεινό το παρελθόν του άρθρου 16!

Στη συνέχεια, ο Πιερρακάκης ισχυρίστηκε ότι το τρίπτυχο Επαγγελματική Εκπαίδευση, ανοικτό σχολείο και «ελεύθερο πανεπιστήμιο» (δηλαδή ιδιωτικό πανεπιστήμιο…) οδηγεί στην «σχεδόν εκ βάθρων αναδιοργάνωση της σχολικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην προοπτική αυτές οι μεγάλες αλλαγές να μπορούν να εξυπηρετήσουν την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και να στηρίξουν εκ του ασφαλούς την δεδομένη κοινωνική κινητικότητα, μέσω της εκπαίδευσης».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού για την Εκπαίδευση το 2024, πλέκοντας το εγκώμιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάνοντας μαθηματικές αλχημείες, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για αύξηση των δαπανών κατά 255 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε πως αν υπολογιστεί η αθροιστική αύξηση από το 2019 αυτή ανέρχεται σε πάνω «από 15% και προσεγγίζει το 16%».

Η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η ζωή ως τα 100…

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων στην εκπαίδευση, λέγοντας  πως κατά το παρελθόν μία μεγάλη τεχνολογική αλλαγή παλιά έπαιρνε είκοσι-τριάντα χρόνια ή και περισσότερο, τώρα, οι τεχνολογικές αλλαγές όπως αυτές της τεχνητής νοημοσύνης θα εκτυλιχθούν σε πενταετίες και ταυτόχρονα έχουμε αλλαγές στο δημογραφικό.

«Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, η ζωή, δηλαδή, των τριών φάσεων, εκπαίδευση, εργασία, σύνταξη όπως είχε δομηθεί στο μεταπολεμικό μοντέλο, ανατρέπεται, υπό την έννοια ότι κάθε τέσσερα χρόνια, κερδίζουμε ένα χρόνο προσδόκιμου ζωής. Άρα, τυχερά να είναι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στη χώρα μας, έχουν άνω του 50% πιθανότητες να φτάσουν τα 100, με αυτό συνεχιζόμενο. Άρα, θα κάνουν περισσότερες από μία καριέρες. Και υπ’ αυτή την έννοια, θα πρέπει να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε με μεγαλύτερο δυναμισμό αυτές τις εναλλαγές».

Σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση και τα δημόσια πανεπιστήμια ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε:

«Η διεθνοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου που έχει ξεκινήσει πολύ σθεναρά την τελευταία τετραετία θα συνεχιστεί με ένταση. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους να μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό της πεπρωμένο στη χώρα μας. Και, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους φοιτητές εδώ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψηφιακό σχολείο και ψηφιακό φροντιστήριο παρουσίασε ο Πιερρακάκης

Πέρασε ψήφισμα κατά της προέδρου του Κολούμπια για την καταστολή των κινητοποιήσεων

Μαζική δηλητηρίαση μαθητών που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα στη Λαμία

Πανελλαδικές 2024: Σταθερός ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα