ΑΘΗΝΑ
07:48
|
27.04.2024
Εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και μετά από μήνες διαδηλώσεων, ο συνασπισμός «Σερβία κατά της βίας», δεν αναμένεται να τον απειλήσει στις εκλογές της Κυριακής.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic σε συγκέντρωση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματός στο Βελιγράδι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες οδεύουν την Κυριακή 6,5 εκατομμύρια Σέρβοι, προκειμένου να ψηφίσουν στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές, με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να μην ηγείται πλέον του κόμματός του, αλλά να είναι πανταχού παρών καθώς οι εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό δημοψήφισμα και για τον ίδιο, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και πολύμηνων διαδηλώσεων.

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στην εξουσία, και μόλις 20 μήνες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς φαίνεται πιθανό να επεκτείνει την κυριαρχία του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, παρά τις σκληρές μάχες που αναμένεται να δώσει στο Βελιγράδι και σε μια σειρά άλλους δήμους.

«Η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ιδανική… Ξέρω ότι η ζωή σας είναι δύσκολη, ότι έχετε προβλήματα», είπε ο Βούτσιτς απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του σε προεκλογική συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που οι Σέρβοι πλήττονται σκληρά από την ακρίβεια, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 12%.

Για να αμβλύνει τις πληθωριστικές συνέπειες, ενόψει των εκλογών, ο Σέρβος πρόεδρος εξήγγειλε αυξήσεις στις συντάξεις και άλλες παροχές, με τα μέτρα να αποδίδουν μάλλον καρπούς, καθώς το SNS εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη του Βούτσιτς και των συμμάχων του.

Η τελευταία δημοσκόπηση του περιοδικού «Νέα σερβική πολιτική σκέψη» που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου δίνει 39,8% στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Το ποσοστό αυτό δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία ωστόσο με το 8,9% που εκτιμάται ότι θα λάβουν οι Σοσιαλιστές του Ίβιτσα Ντάσιτς, εξασφαλίζεται κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή. Άλλωστε τα δύο αυτά κόμματα συγκυβερνούν από το 2012 και δεν θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν αυτήν την συνεργασία.

Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη της αντιπολίτευσης στον δήμο του Βελιγραδίου. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν θα μπορέσουν να αναλάβουν την διακυβέρνηση του δήμου αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποσκιρτήσουν δημοτικοί σύμβουλοι και να μην μπορέσει η αντιπολίτευση να εκλέξει δήμαρχο. Αυτό άλλωστε συνέβη στις προηγούμενες εκλογές όταν δημοτικοί σύμβουλοι εθνικιστικών κομμάτων προσχώρησαν στην παράταξη του κόμματος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Faktor Plus, οι περισσότεροι ψηφοφόροι, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, παραμένουν αναποφάσιστοι αλλά για πρώτη φορά ο SNS έχει έναν ισχυρό αντίπαλο, τον χαλαρό συνασπισμό οκτώ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης που δανείστηκε το όνομά του – Σερβία κατά της βίας – από τις μεγάλες διαδηλώσεις που ακολούθησαν μετά τα δύο περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, το περασμένο Μάιο, και γρήγορα πήραν έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες του συγκεκριμένου κινήματος, κάνοντας λόγο για «ξένη συνωμοσία». Προειδοποίησε, δε, ότι η χώρα θα βρεθεί χωρίς κατεύθυνση και σε βαθιά πολιτική κρίση, αν απομακρυνθεί από την προεδρία, κάτι που εκτιμάται ως πιθανό αν το κόμμα του, χάσει τις βουλευτικές εκλογές.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάληψη του κράτους, διαφθορά, υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών και χρήση δημόσιων πόρων για κομματικούς σκοπούς, με την νυν πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς να απαντά ότι «η συμφωνία για πρόωρες εκλογές δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μοιάζει καθόλου με την απολυταρχία που ισχυρίζονται οι πιο αυστηροί επικριτές της».

«Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το μόνο πρόγραμμα που έχουν να προσφέρουν είναι: “Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι κακός, είναι τύραννος, είναι αυταρχικός”», τόνισε η νυν πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η μόνη προοδευτική ψήφος είναι αυτή στο SNS.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα