Καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία πρόκειται σύντομα να εισέλθουν στον τρίτο χρόνο, το καθεστώς του Κιέβου αναζητά απελπισμένα ενισχύσεις για την πρώτη γραμμή του μετώπου, με αποτέλεσμα να προχωρά σε βίαιες στρατολογήσεις, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.
Στρατολόγοι κατάσχουν τα διαβατήρια ανδρών σε μάχιμη ηλικία και προσπάθησαν να στρατολογήσουν ακόμα και άτομα με διανοητική αναπηρία, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας που επικαλείται πληροφορίες από δικηγόρους και Ουκρανούς ακτιβιστές.
«Υπάρχει ανομία», τόνισε, ένας 58χρονος Ουκρανός οδηγός ταξί μιλώντας για τις τακτικές που φέρονται να ακολουθούν οι στρατολόγοι προκειμένου να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό στο μέτωπο. Κρατώντας την ανωνυμία του, υπό το καθεστώς φόβου, ο άνδρας ανέφερε ότι κατέσχεσαν το διαβατήριό του και του το επέστρεψαν μόνο λίγες μέρες όταν παρουσιάστηκε για ιατρικό έλεγχο, ενώ άλλοι πολίτες που μίλησαν στην εφημερίδα τόνισαν ότι οι στρατολόγοι έχουν αποκτήσει τη φήμη «κυνηγών κεφαλών».
Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή περιπτώσεων αναγκαστικής στράτευσης, επομένως είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι ακριβείς αριθμοί, σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου, αλλά δικηγόροι και ακτιβιστές κάνουν λόγο για χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις καταναγκαστικής στρατολόγησης.
Οι NYTimes επικαλούμενοι συνομιλίες με δεκάδες δικηγόρους, ακτιβιστές, στρατιώτες, στρατεύσιμους και μέλη οικογενειών στρατευσίμων κάνουν λόγο για επιθετικές τακτικές στρατολόγησης, οι οποίες φέρεται να περιλάμβαναν σωματική βία και παράνομες σε πολλές περιπτώσεις πρακτικές, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά αποτελούν σημάδι πως το καθεστώς του Κιέβου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση του αριθμού των στρατευμάτων.
Παρόμοια με άλλες χώρες, η Ουκρανία παρέχει εξαιρέσεις από το στρατό υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αναπηρία ή ασθένεια. Αλλά σε τουλάχιστον μία περίπτωση, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ Ουκρανή δικηγόρος, στρατολόγοι προσπάθησαν να στείλουν έναν 36χρονο άνδρα με εκ γενετής νοητική υστέρηση που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για στρατιωτική εκπαίδευση.
Πολλοί Ουκρανοί έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον περιπτώσεων λάθους επιστράτευσης, σύμφωνα με τους Times, οι οποίοι ανέφεραν ότι μόνο τον Νοέμβριο υπήρξαν περισσότερες από 200 σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα στρατολογικά γραφεία επιλέγουν επιθετικές τακτικές κι αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι είναι πολύ συχνή η λιποταξία αλλά και η δωροδοκία αξιωματούχων προκειμένου να αποφευχθεί η στράτευση, τονίζει το ρεπορτάζ.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν τη διαφθορά και μάλιστα πρόκειται να αλλάξουν το σύστημα στρατολόγησης, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε 24 επικεφαλής περιφερειακών στρτολογικών γραφείων μετά από κρούσματα δωροδοκίας. Ωστόσο, οι Ουκρανοί λένε, σύμφωνα με τους ΝΥTimes, ότι αυτό δεν έχει λύσει το πρόβλημα, καθώς κατώτεροι αξιωματούχοι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις τους.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας απάντησε στις κατηγορίες για αναγκαστική στράτευση σε δήλωσή του στους Times, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική βουλή επεξεργάζεται αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με τις διαδικασίες επιστράτευσης και τις απαλλαγές από τον στρατό.
Ο στρατός της Ουκρανίας, όπως και ο ρωσικός, έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στο πεδίο της μάχης από τον Φεβρουάριο του 2022, που υπολογίζονταν σε ρεπορτάζ των New York Times του περασμένου Αυγούστου σε 70.000 νεκρούς και 120.000 τραυματίες, αριθμοί που πιθανότατα έχουν αυξηθεί από τότε εν μέσω σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία.