ΑΘΗΝΑ
22:02
|
18.05.2024
Δεν θέλουμε να γίνουμε θύματα, ως άμεση συνέπεια των αεροπορικών πληγμάτων των IDF, λένε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα οι όμηροι.
Οι τρεις ηλικιωμένοι όμηροι της Χαμάς που παρουσιάζονται στο βίντεο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον λογαριασμό τους στο Telegram ανάρτησαν απόψε οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ της Χαμάς, στο οποίο εμφανίζονται τρεις ηλικιωμένοι Ισραηλινοί όμηροι να παρακαλούν για την απελευθέρωσή τους.

Στο βίντεο, που έχει τίτλο  «Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ», εμφανίζονται τρεις άνδρες, με γένια, καθισμένοι σε καρέκλες.

Ο ένας από αυτούς δηλώνει ότι ονομάζεται Χαϊέμ Μπέρι και είναι 79 ετών. Καθισμένος ανάμεσα στους δύο άλλους, που δείχνουν να είναι περίπου στην ίδια ηλικία, μιλάει στα εβραϊκά, κοιτάζοντας την κάμερα. Στο μήνυμά του λέει ότι κρατείται με άλλους ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και ότι όλοι τους ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες.

«Είμαστε η γενιά που έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση του Ισραήλ. Είμαστε εκείνοι που ξεκίνησαν τον στρατό IDF. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας εγκατέλειψαν εδώ», λέει ο Μπέρι. «Πρέπει να μας απελευθερώσετε από εδώ. Δεν έχει σημασία το κόστος. Δεν θέλουμε να γίνουμε θύματα, ως άμεση συνέπεια των αεροπορικών πληγμάτων των IDF. Απελευθερώστε μας χωρίς όρους. Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ», πρόσθεσε.

Το βίντεο τελειώνει με τους τρεις άνδρες να επαναλαμβάνουν μαζί τη φράση: «Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ».

Δηλώσεις στελέχους της Χαμάς στο Λίβανο

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς στο Λίβανο, επανέλαβε την θέση της οργάνωσης ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή των ομήρων δεν θα τεθεί στο τραπέζι μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες από το Κατάρ και την Αίγυπτο για μια ανταλλαγή ομήρων που θα σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα», είπε ο Χαμντάν.

Τι δήλωσε εκπρόσωπος στον Λευκό Οίκο

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε να πει εάν είναι θέμα «λίγου χρόνου» μία συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση ομήρων, την «διακοπή» των εχθροπραξιών και την αύξηση διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Κίρμπι αρκέστηκε να επιβεβαιώσει μόνο τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν εκ νέου το βράδυ της Παρασκευής στο Όσλο της Νορβηγίας ανάμεσα στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και Ισραήλ, Mossad Ντέιβιντ Μπαρνέα και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, και συνεχίστηκαν σήμερα στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα