ΑΘΗΝΑ
11:46
|
06.05.2024
Συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συζήτησαν και «για όλα τα ευρύτερα προβλήματα, για το Σουδάν, για τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Γάζα και την…
Από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μ. Ζάκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκτός από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι έγινε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του με την επισήμανση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Αιγύπτου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Νίκος Δένδιας μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποστολή ελικοπτέρων Σινούκ στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στη συνέχεια πήγε στο υπουργείο Άμυνας συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, δηλώνοντας στη συνέχεια πως εκτιμήθηκε «το εξαιρετικό επίπεδο» διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε πως το επίπεδο αυτό βελτιώνεται «διαρκώς» τα τελευταία χρόνια.

Θύμισε δε πως το 2020 είχε υπογράψει ως τότε υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογο Σάμεχ Σούκρι τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Αιγύπτου και Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «υπόδειγμα» του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας «που βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο».

Ανέφερε επίσης πως πέρα από τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν «για όλα τα ευρύτερα προβλήματα, για το Σουδάν, για τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Γάζα, για την ανάγκη να υπάρξει ανακωχή και να προστατευτεί η ζωή των αμάχων».

Καταλήγοντας ανέφερε:

«Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να προτεραιοποιήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος. Επίσης, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το πλαίσιο των μεταξύ μας ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας».

Με την αφορμή της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κάιρο και μετά επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια, όπου έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα