ΑΘΗΝΑ
15:41
|
05.05.2024
Από αναβολή σε αναβολή πάει η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με νέο σχέδιο απόφασης για τη Λωρίδα της Γάζας.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβάλλεται για αύριο, Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις στην παραμικρή λεπτομέρεια του τετρασέλιδου σχεδίου απόφασης που προωθούν εδώ και μέρες για έγκριση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές άλλες αραβικές χώρες.

Η Εμιρατινή πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ μιλώντας απόψε στο Al Jazeera ανακοίνωσε την νέα αναβολή της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επισημαίνοντας πως γίνεται αναφορά σε «παύση εχθροπραξιών» και όχι σε εκεχειρία.

Η ίδια τόνισε πως στο σχέδιο ψηφίσματος γίνεται αναφορά στην αύξηση και διεύρυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, με άλλες διπλωματικές πηγές να υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξασφαλίσουν ποιος φορέας (π.χ. ο ΟΗΕ ή ο ισραηλινός στρατός) θα μπορεί να «επιβλέπει» την βοήθεια που θα προωθηθεί προς τη Γάζα.

Μπλίνκεν: Προτεραιότητα η Ουκρανία, η Κίνα και μετά η…Γάζα

Πριν τις δηλώσεις της πρέσβειρας των Η.Α.Ε. στον ΟΗΕ,  ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφερόμενος στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του για το 2024 υποστήριξε πως είναι «προτεραιότητα» το να σταματήσει «το συντομότερο δυνατόν» ο πόλεμος στη Γάζα.

Ωστόσο, μιλώντας για προτεραιότητες, ο Μπλίνκεν έβαλε στη συνέχεια σε πρώτη θέση την στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας και μετά την καταπολέμηση της Κίνας και τη δημιουργία συνασπισμών έναντι του Πεκίνου. Επιπλέον, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να βοηθούν το Ισραήλ» ώστε να μην επαναληφθεί ότι έγινε στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανακοίνωσε, στην πλατφόρμα Χ, πως έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ να καταψηφίσει το σχέδιο του νέου ετήσιου προϋπολογισμού της οργάνωσης αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, κατηγορώντας την πως «κάνει τα στραβά μάτια» στις επιχειρήσεις της Χαμάς.

Εκπρόσωπος της UNRWA απέρριψε αμέσως ως αβάσιμες τις ισραηλινές αιτιάσεις υπενθυμίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί και ισοπεδώσει εγκαταστάσεις της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας 136 υπαλλήλους της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα