ΑΘΗΝΑ
14:50
|
02.05.2024
Καταδίκασαν «κατηγορηματικά τον επιθετικό πόλεμο του Ισραήλ» εναντίον των Παλαιστινίων στην Γάζα και αρνήθηκαν να τον δικαιολογήσουν ως αυτοάμυνα.
Οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στο Φόρουμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Μαρακές του Μαρόκου το έκτο Αραβο-Ρωσικό Φόρουμ Συνεργασίας (Arab-Russian Cooperation Forum) με την συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Μαροκινού ομολόγου του, Νάσερ Μπουρίτα, αλλά και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Αραβικου Συνδέσμου Άχμεντ Χοσάμ Ζάκι.

Κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ, ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τις ξένες αντιπροσωπείες εκφράζοντας ευχές για την επιτυχία του στην ιστορική πόλη του Μαρακές. Έκανε έναν απολογισμό των αποτελεσμάτων που επέφεραν τα ρωσο-αραβικά φόρουμ συνεργασίας αφότου ξεκίνησαν το 2009, τονίζοντας τη σημασία του ως πλαίσιο διαλόγου και συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη και έπλεξε το εγκώμιο της ρωσο-αραβικής στρατηγικής συνεργασίας.

Οι αξιωματούχοι χωρών που συμμετείχαν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών υποστήριξαν την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην ασκήσουν και πάλι βέτο, όπως έκαναν στις 9 του μήνα. Επιπροσθέτως, καταδίκασαν «κατηγορηματικά τον επιθετικό πόλεμο του Ισραήλ» εναντίον των Παλαιστινίων στην Γάζα και αρνήθηκαν να τον δικαιολογήσουν ως αυτοάμυνα, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στο φόρουμ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να εγγυηθούν «την ασφάλεια και την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στον Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Επίσης, καταδίκασαν τις «πράξεις που στοχοποιούν την ασφάλεια και την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών και εγκαταστάσεων, του ενεργειακού εφοδιασμού, των πετρελαιαγωγών και των εγκαταστάσεων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα