ΑΘΗΝΑ
10:02
|
05.11.2024
Υστερεί στο να υποστηρίξει τα κράτη όπου οι άνθρωποι φτάνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλαδα.
Το Σύμφωνο δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την προστασία των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, αλλά ούτε και την απάντηση της Ε.Ε. στη μετανάστευση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν σήμερα, στις επόμενες δεκαετίες, θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με την πολιτική συμφωνία για την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που ανακοίνωσε σήμερα Ε.Ε., μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

Αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο στις επόμενες δεκαετίες και η πιθανή έκβασή της θα είναι η αύξηση της ταλαιπωρίας σε κάθε βήμα του ταξιδιού ενός ανθρώπου που αναζητά προστασία στην Ευρώπη, ανέφερε η Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιβ Γκεντί.

«Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από χώρες εκτός Ε.Ε., την πρόσβασή τους στο άσυλο και τη νομική υποστήριξη στα σύνορα της Ευρώπης, μέχρι την υποδοχή τους εντός της Ένωσης, αυτή η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να δυσκολεύει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια», προσθέτει, τονίζοντας ότι:

«Το Σύμφωνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες συλλήψεις προσφύγων στα σύνορα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά και ατόμων σε ευάλωτη κατάσταση. Θα υπάρξουν μειωμένες διασφαλίσεις για τα άτομα που ζητούν άσυλο στην Ένωση, με περισσότερα άτομα να διοχετεύονται μέσω υποτυπωδών διαδικασιών ασύλου στα σύνορα, αντί να λαμβάνουν δίκαιη και πλήρη αξιολόγηση των αιτήσεών τους για άσυλο».

«Το Σύμφωνο Μετανάστευσης υστερεί επίσης στο να υποστηρίξει συγκεκριμένα κράτη όπου οι άνθρωποι φτάνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Ελλάδας», τονίζει αναφερόμενη στις λεγόμενες πύλες εισόδου. «Αντί να δίνουν προτεραιότητα στην αλληλεγγύη μέσω των μετεγκαταστάσεων και της ενίσχυσης των συστημάτων προστασίας, τα κράτη θα μπορούν απλώς να πληρώνουν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων ή να χρηματοδοτούν χώρες εκτός Ε.Ε. για να εμποδίζουν τους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη», προσθέτει.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα επιτρέπει επίσης στις χώρες να εξαιρεθούν από ένα ευρύ φάσμα κανόνων της .Ε.Ε για το άσυλο σε περιόδους αυξημένων αφίξεων και σε περίπτωση λεγόμενης “εργαλειοποίησης” μεταναστών ή “ανωτέρας βίας”. Αυτές οι εξαιρέσεις κινδυνεύουν, στην πράξη, να παραβιάσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από το προσφυγικό και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύουν μια κοινή, ανθρώπινη απάντηση σε άτομα που χρειάζονται προστασία, θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινδυνεύουν να μονιμοποιήσουν τα δυσανάλογα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα ευρωπαϊκά σύνορα, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το δικαίωμα στο άσυλο παγκοσμίως», τονίζει η Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι αυτή η συμφωνία ενισχύει την εξάρτηση της Ε.Ε. «από κράτη πέρα από τα σύνορά της για τη διαχείριση της μετανάστευσης, βασιζόμενη σε πρόσφατες συμφωνίες με την Αλβανία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Τουρκία».

«Αντί να επενδύσουν σε αξιοπρεπή υποδοχή εντός της Ε.Ε. και να δημιουργήσουμε ασφαλείς και τακτικούς διαδρόμους που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη χωρίς να βασίζονται σε επικίνδυνα ταξίδια, προχωρούν σε ένα περαιτέρω βήμα προς την εξωτερίκευση του ελέγχου των συνόρων και την αποφυγή των ευθυνών της Ευρώπης για την προστασία των προσφύγων».

«Το Σύμφωνο δεν θα λύσει τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ασύλου στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς επένδυσης σε συστήματα ασύλου και υποδοχής, των παράνομων και συχνά βίαιων απωθήσεων, των πολιτικών που αρνούνται στους ανθρώπους το δικαίωμα στο άσυλο και της ατιμωρησίας στα σύνορα. Χωρίς ανανεωμένη δέσμευση για την επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τη και τη διασφάλιση λογοδοσίας για απωθήσεις και άλλες παραβιάσεις, το Σύμφωνο δεν θα κάνει τίποτα για να βελτιώσει την προστασία των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπηούτε να βελτιώσει την κοινή απάντηση της Ευρώπης στη μετανάστευση. Συνεχίζουμε να καλούμε την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αυτές τις καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις και να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει μια βιώσιμη και με επαρκείς πόρους απάντηση στους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

Σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα