ΑΘΗΝΑ
11:24
|
30.06.2024
Το άτυχο αγοράκι κατέληξε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, μετά από μερικές ώρες νοσηλείας.
παιδί-ασθενής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μάχη για τη ζωή έχασε απόψε ένα οκτάχρονο αγοράκι που μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο και εξέπνευσε μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ο μικρός μαθητής κατέληξε ενώ νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όταν διακομίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης με πολύ υψηλό πυρετό που είχε το προηγούμενο τριήμερο.

Το παιδάκι υποβλήθηκε σε διάφορα τεστ μεταξύ των οποίων και εκείνο για στρεπτόκοκκο και υποβλήθηκε αμέσως στην κατάλληλη αγωγή δίχως να καταφέρουν να το θεραπεύσουν.

Όπως ανακοινώθηκε είναι το έβδομο παιδάκι που έχασε φέτος τη ζωή του στη χώρα μας από στρεπτόκοκκο. Θα διενεργηθεί νεκροψία ώστε να εξακριβωθούν πλήρως οι αιτίες θανάτου.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παίδων

 Το νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση μετά το θάνατο του παιδιού αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18.12.2023, ξημερώματα 19.12.2023, 04:00, στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου, με ΙΧ, συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των Δυτικών Προαστίων.

Παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου.

Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη. Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44. Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα.

Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή».

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (μία βακτηριακή λοίμωξη που αφορά την επιφάνεια του δέρματος).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας και συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, από την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Να σημειωθεί ότι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών.
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων.
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κονγκό: Έγκριση δύο εμβολίων για ευλογιά των πιθήκων, ενόσω τα κρούσματα πληθαίνουν

Θεσσαλονίκη: Δίκη για μαζικούς θανάτους από κορονοϊό σε οίκο ευγηρίας

Αντίθετο με τα σχέδια για φαρμακερές αυξήσεις στα φάρμακα το ΚΚΕ

Έτοιμο το Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα