ΑΘΗΝΑ
22:29
|
27.04.2024
«Αυτή η συμφωνία είναι μια ιστορική αποτυχία και μια υποχώρηση στα δεξιά κόμματα της Ευρώπης» δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωση 17 ΜΚΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίθεσή της στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, εξέφρασε η γερμανική ΜΚΟ SeaWatch σε δελτίο τύπου, τονίζοντας πως η μεταρρύθμιση «δεν θα σώσει ούτε μια ανθρώπινη ζωή» παρά μόνον θα εξαλείψει ολοκληρωτικά το δικαίωμα στο άσυλο, ενώ αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασαν πολλές άλλες οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες αρωγής σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Σε ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν 17 οργανώσεις , ανάμεσα τους η SeaWatch και η SOS Humanity, προειδοποιούν πως τα νέα μέτρα θα αναγκάσουν περισσότερους ανθρώπους να επιλέξουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές.

«Η σημερινή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS) εδραιώνει το θανατηφόρο status quo στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Σε αντίθεση με όλους τους ισχυρισμούς, η μεταρρύθμιση δεν θα σώσει ούτε μια ανθρώπινη ζωή» δηλώνουν οι οργανώσεις, διαμαρτυρόμενες «ενάντια στην πανευρωπαϊκή αυστηροποίηση της νομοθεσίας για το άσυλο» η οποία «θα έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση δικαιωμάτων» των μεταναστών.

«Υπήρχαν εναλλακτικές για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Θα έπρεπε να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, να εγκαθιδρυθεί μια ευρωπαϊκή αποστολή έρευνας και διάσωσης και να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο ανάμεσα στις χώρες-μέλη».

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αντιθέτως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν να αγωνιστούν κατά των δικαιωμάτων εκείνων που αναζητούν προστασία, νομιμοποιώντας την παραβίαση των δικαιωμάτων ασύλου εκ μέρους των χωρών μελών».

Στη συμφωνία δεν παρουσιάζεται ούτε μία λύση για τη βιώσιμη οργάνωση της δευτερογενούς μετανάστευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, η πρόταση θα απομονώσει τους πρόσφυγες από την υπόλοιπη κοινωνία, θα τους κρατήσει σε απομακρυσμένους καταυλισμούς και θα αποτρέψει κάθε μορφή ένταξης.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για την αναζήτηση προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, ο στόχος είναι να χαρακτηριστούν διάφορες τρίτες χώρες ως ασφαλείς, ακόμη και αν αυτές οι χώρες διώκουν τους υπηκόους τους ή δεν παρέχουν καν νομικό καθεστώς στους πρόσφυγες.

Όλα αυτά θα αναγκάσουν περισσότερους ανθρώπους να προσπαθήσουν να φύγουν δια θαλάσσης και να επιλέξουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές. Ξανά και ξανά, περισσότερες ζωές θα χαθούν. Ούτε μια ζωή δεν θα σωθεί με τη σημερινή απόφαση.

«Η Ευρώπη αποφάσισε να διδαχθεί από τα χειρότερα παραδείγματά της. Αυτή η συμφωνία είναι μια ιστορική αποτυχία και μια υποχώρηση στα δεξιά κόμματα της Ευρώπης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα