ΑΘΗΝΑ
23:37
|
27.04.2024
Ο Ράμα τόνισε πως η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση πως το ζήτημα είναι νομικό και όχι πολιτικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) να παραχωρηθεί άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την οποία χαρακτήρισε «νομικά ορθή», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα μπορέσει να αναλάβει κάποιος άλλος καθήκοντα δημάρχου.

«Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή», δήλωσε ο Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός σημειώνει πως το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απόφαση, «ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, όπου η επίσημη απόφαση θα καθορίσει τη δυνατότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει να είναι δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής».

Συνεχίζοντας, δίνει έμφαση «στο αδιέξοδο που προκλήθηκε από την προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος δεν έχει τη νομιμοποίηση να ηγηθεί του δήμου εν απουσία του νικητή, υπογραμμίζει σαφώς την ανάγκη επίλυσης του αδιεξόδου αυτού μέσω της διακοπής της θητείας του ηττημένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας».

  Τέλος, ο Έντι Ράμα δηλώνει πως «η απόφαση του CCOC αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης και όχι πολιτικής ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό αυτής της απόφασης δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα