ΑΘΗΝΑ
22:02
|
02.05.2024
Παρά τις απειλές του Χαβιέρ Μιλέι κατά των διαδηλωτών, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην οικονομική «θεραπεία σοκ» του νέου προέδρου.
Αριστερές οργανώσεις και σωματεία διαδήλωσαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα οικονομικής λιτότητας της κυβέρνησης, στην πρώτη πραγματική δοκιμασία για τον νέο ακροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα αυτό το μήνα με υπόσχεση να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια για μεταρρύθμιση της οικονομίας και καταστολή των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας μια πιθανή σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες που έχουν δεσμευτεί να αντιταχθούν στη «θεραπεία σοκ» για την οικονομία.

Ο Μιλέι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα υποτίμηση κατά 54% του νομίσματος του πέσο, περικοπές στις επιδοτήσεις και το κλείσιμο ορισμένων κυβερνητικών υπουργείων, μέτρα τα οποία, όπως είπε, είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης της Αργεντινής.

Εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής ομάδες που εκπροσωπούν τους ανέργους, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία Πλάζα ντελ Μάγιο, ένα ιστορικό σημείο συνάντησης μπροστά από το προεδρικό μέγαρο για να απαιτήσουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τους φτωχούς. Οι αρχές οδήγησαν τους διαδηλωτές μακριά από τους δρόμους και στα πεζοδρόμια για να μη διακοπεί η κυκλοφορία.

«Είναι μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε κανένα είδος αντιπαράθεσης. Δεν θέλουμε κανενός είδους σύγκρουση», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Εντουάρντο Μπελιμόνι, επικεφαλής της αριστερής ομάδας διαμαρτυρίας Polo Obrero, η οποία κάλεσε πρώτο τη διαδήλωση.

Η προγραμματισμένη πορεία την Τετάρτη έρχεται αφότου ο νεοδιορισμένος υπουργός Ασφαλείας του Μιλέι παρουσίασε ένα «πρωτόκολλο» την περασμένη εβδομάδα για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές δυνάμεις να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και αποκλεισμό δρόμων. Ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις είπαν ότι το πρωτόκολλο πάει πολύ μακριά και διακυβεύει το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση είπε επίσης τη Δευτέρα ότι οι άνθρωποι που μπλοκάρουν δρόμους μπορεί να χάσουν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα.

Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς νωρίς την Τετάρτη στο Μπουένος Άιρες, μεταδόθηκε επίσημη ανακοίνωση στους επιβάτες που έλεγε: «Αυτός που κόβει, δεν πληρώνεται».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα