ΑΘΗΝΑ
14:04
|
03.05.2024
Το Δικαστήριο της Ε.E. απεφάνθη ότι οι δύο ποδοσφαιρικοί φορείς παραβίασαν την νομοθεσία της Ε.Ε. περί ανταγωνισμού. Η αντίδραση της UEFA.
«Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι κανόνες της UEFA σχετικά με την έγκριση ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, όπως η Super League, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία… απόσχιση από το Champions League, είναι αντίθετοι με την νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Το δικαστήριο διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το σχέδιο της Super League, με επικεφαλής τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα και τη συμμετοχή άλλων δέκα συλλόγων, διέπει γενικά τους κανόνες της FIFA και της UEFA. Όπως προκύπτει από την απόφαση, οι ποδοσφαιρικοί φορείς UEFA και FIFA παραβίασαν την νομοθεσία της Ε.Ε. όταν εμπόδισαν τον σχηματισμό της ευρωπαϊκής Super League (ESL).

Το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι η FIFA και η UEFA έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, απαγορεύοντας στους συλλόγους να συμμετέχουν στην ESL, αλλά πρόσθεσε ότι η νέα διοργάνωση, μπορεί να μην εγκριθεί.

Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην δημιουργία της ESL, είχε ισχυριστεί ότι η UEFA και η FIFA, κατείχαν μονοπωλιακή θέση, που παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ.

«Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράϊχαρτ και πρόσθεσε: «Τα κλαμπ είναι πλέον απαλλαγμένα από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα να καθορίσουν το μέλλον τους».

Υπενθυμίζεται, ότι τον Απρίλιο του 2021, 12 κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανακοίνωσαν την δική τους «ιδιωτική» διοργάνωση, με τεράστιες εμπορικές δυνατότητες, σε μια «επίθεση» που άρχισε τα μεσάνυκτα και λίγο πριν από μια τεράστια μεταρρύθμιση του Champions League, που ήταν και το «αντίπαλο δέος». Άμεσα, οι «12» δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση, καθώς η UEFA και η FIFA τους απείλησαν με κυρώσεις.

Η αντίδραση της UEFA

Η UEFA «έχει εμπιστοσύνη» στη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία των νέων κανόνων της για ανταγωνιστικές διοργανώσεις όπως η Super League, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο από τη δικαστική απόφαση.    

«Αυτή η κρίση δεν σημαίνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης «Super League». Αντιθέτως, υπογραμμίζει ένα προϋπάρχον κενό στους κανονισμούς της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωρισθεί και διορθωθεί τον Ιούνιο του 2022 με νέα κείμενα», προστίθεται στην τοποθέτηση των ιθυνόντων της UEFA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Αποθεώθηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα