Κατάργηση βοηθημάτων ανεργίας, αναδρομική επιστροφή ενισχύσεων και συμπίεση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων, φέρνει το 2024. Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΥΠΑ Θανάση Γκώγκου και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η κυβέρνηση αργά και μεθοδικά επιχειρεί να μετατρέψει τους περίπου ένα εκατομμύριο ανέργους σε στρατιά ανακυκλώσιμου, χαμηλόμισθου εργατικού δυναμικού, κλείνει τη στρόφιγγα ενισχύσεων και διεκδικεί ακόμη και την επιστροφή χρημάτων από ανέργους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες:
– Παρά το γεγονός ότι ο απολογισμός της ΔΥΠΑ δείχνει πως φέτος θα κλείσει με έλλειμμα, ενώ και για τον προϋπολογισμό για το 2024 υπάρχει αντίστοιχη εκτίμηση, η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού προς τη ΔΥΠΑ, θα είναι μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ, (934 εκατ. ευρώ το 2024 από 1,034 δισ. το 2023).
– Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΥΠΑ για τον προηγούμενο μήνα η επιδότηση των ανέργων βρίσκεται περίπου στο 14% του συνόλου των ανέργων συμπεριλαμβανόμενης της έκτακτης επιδότησης των εποχικά ανέργων που πληθαίνουν ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες.
Στην τακτική επιδότηση ανεργίας επιδοτείται περίπου ένας στους 10 ανέργους. Μάλιστα με προϋπόθεση τις 400 μέρες ασφάλισης για τη χορήγηση του επιδόματος, βρίσκονται εκτός επιδότησης χιλιάδες άνεργοι καθώς και ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα των εποχικά εργαζομένων, σε πολυάριθμους κλάδους και ειδικότητες.
– Η ΔΥΠΑ μέσω προγραμμάτων, εισάγει την εργασία ως τα 74 έτη, εντοπίζονται αναρίθμητοι κόφτες για επιδόματα και παροχές, εισοδηματικά κριτήρια με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονται επιχειρηματικοί όμιλοι και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
– Η σταθερή απουσία στοιχείων που να δείχνουν πόσα από τα προγράμματα αυτά δημιουργούν πραγματικές θέσεις εργασίας δηλαδή ότι ένας άνεργος βρίσκει όντως πραγματική εργασία και όχι εργασία 8-10-12 μηνών και μετά να βρίσκεται ξανά στα ηλεκτρονικά κιτάπια της ΔΥΠΑ, αποδεικνύει πως οι αριθμοί που ευημερούν είναι γυάλινοι και δημιουργούν στρεβλή εικόνα.
Τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης είναι προγράμματα που μπορούν να ρίχνουν την ανεργία συγκυριακά αλλά αυτό που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν τους ανέργους καθώς οι «ωφελούμενοι» όπως τους ονομάζει η κυβέρνηση, βρίσκονται την επόμενη στιγμή ξανά άνεργοι, σε μια διαρκή εναλλαγή ημιεργασίας-ανεργίας.
– Χιλιάδες κενά σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ζωής, στην υγεία, την παιδεία, την πολιτική προστασία καλύπτονται μέσω βραχύβιων προγραμμάτων απασχόλησης. Τα ίδια ισχύουν με τους εποχικούς πυροσβέστες, μεγάλο μέρος των οποίων δεν έλαβε μέρος ή και καθόλου την επιδότηση.
– Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί δραστικές αλλαγές στο επίδομα της ανεργίας, ως προς το ύψος του, τη χρονική διάρκεια καταβολής και τη σύνδεσή του με τα προγράμματα κατάρτισης.
– Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η σχεδόν ολική κατάργηση των ειδικών βοηθημάτων ανεργίας. Πρόκειται για τα επιδόματα τρίμηνης διάρκειας των ανέργων, μακροχρόνια ανέργων ή ανέργων των οποίων έληξε η τακτική επιδότηση και επιδόματα που αφορούν την επίσχεση εργασίας. Βραχύβιες ενισχύσεις, ύψους μεταξύ των 200 και 300 ευρώ, οι οποίες -όπως εκτιμάται- αφορούν 30.000 δικαιούχους.
– Το «ψαλίδισμα» δεν αφορά μόνο στο εγγύς μέλλον, αλλά και στο παρελθόν… Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ζητούν από τους ανέργους όλων των προνοιακών επιδομάτων από το 2017 -κυρίως μη επιδοτούμενους φοιτητές δημοσίων ΙΕΚ- την επιστροφή ποσών τα οποία κυμαίνονται από 500 έως και 10.000 ευρώ!
Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε και έλαβε από το υπουργείο Παιδείας στοιχεία φοιτούντων σε δημόσια ΙΕΚ και άλλες δημόσιες επαγγελματικές σχολές (μόνο) και όχι από ιδιωτικά ΙΕΚ ή σχολές (σύμφωνα με τα αναφερόμενα των καταγγελλόντων) από το 2017 έως σήμερα.
Στη συνέχεια, με απόφασή του, απέστειλε τις λίστες των σπουδαστών στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και ζητά τη διασταύρωση και την αναδρομική αφαίρεση της κάρτας ανεργίας και διακοπή των παροχών «από τον χρόνο έναρξης φοίτησης» για κάθε κάτοχο της κάρτας, εφόσον αυτός έχει φοιτήσει σε κάποιο ΙΕΚ, ή άλλη δημόσια σχολή.
Παρά το γεγονός, ότι στους όρους χορήγησης της κάρτας προβλέπεται η «μη καταχρηστική» της λειτουργία, εν τούτοις, ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση ή προειδοποίηση προς τους φοιτητές, ώστε να ανασταλεί άμεσα η ισχύς της κάρτας και να μη λάβουν τις επιδοτήσεις, που τώρα ζητούνται πίσω από χιλιάδες ανέργους.
Επιπλέον, η ΔΥΠΑ δεν προβλέπει άμεση διακοπή της κάρτας τώρα που διαπίστωσε το πρόβλημα, αλλά αναδρομική καθώς η κάρτα ανεργίας παρέμενε σε ισχύ και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Μάλιστα, σε πολλούς εκ των θιγομένων δεν έχει καν σταλεί ενημερωτικό e-mail από τη ΔΥΠΑ, παρά το γεγονός ότι τα ποσά έχουν καταλογιστεί.
Με βάση την απόφαση αυτή, σύμβουλοι εργασίας πιέζονται από τις περιφερειακές διοικήσεις να διακόπτουν αναδρομικά τις κάρτες ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ευάλωτα άτομα, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ανύπαντρες μητέρες σε ανεργία, εγκυμονούσες, ενώ σε περίπτωση που τα χρέη δεν καταβληθούν, θα περάσουν στην εφορία.