ΑΘΗΝΑ
08:00
|
05.05.2024
Η απόφαση που δεν λέει τίποτε για άμεση παύση των βομβαρδισμών εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ και δύο αποχές από ΗΠΑ και Ρωσία.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέρασε με 13 ψήφους υπέρ, και δύο αποχές από ΗΠΑ και Ρωσία, το νέο σχέδιο απόφασης που προώθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από διαπραγματεύσεις δύο βδομάδων και τέσσερις αναβολές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με βασικό στόχο όχι την εκεχειρία (όπως ήταν ο αρχικός σκοπός) αλλά την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η «χλιαρή» απόφαση 2720 απαιτεί από όλες τις πλευρές «να διευκολύνουν την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τους Παλαιστινίους αμάχους.

Καλούνται όλες οι πλευρές να δημιουργήσουν «τις συνθήκες για βιώσιμη παύση εχθροπραξιών».

Απαιτεί από τις χώρες να «διευκολύνουν όλες τις διαθέσιμες οδούς προς και σε όλη την Λωρίδα της Γάζας για διανομή βοήθειας».

Ζητεί από τον ΓΓ το ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο που θα επιβλέπει την προώθηση βοήθειας και ζητά να δημιουργηθεί «μηχανισμός του ΟΗΕ που θα επιταχύνει» τη διανομή της.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας Γκρίνφιλιντ εξήρε το αποτέλεσμα παρά την αποχή της χώρας της υποστηρίζοντας πως θα συμβάλει στην ανακούφιση των Παλαιστινίων αμάχων προβλέποντας πως θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ιατρικές και άλλες προμήθειες. Από την άλλη εξέφρασε «απογοήτευση» για μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας που αρνήθηκαν να καταδικάσουν την Χαμάς, κάνοντας την ανήξερη για το 16ετές ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, τους τακτικούς βομβαρδισμούς, τις εκβιαστικές κυρώσεις και πιέσεις σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα