ΑΘΗΝΑ
11:55
|
23.05.2024
Εμπορικό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ χτυπήθηκε από μη πληρωμένο αεροσκάφος στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ινδίας.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Veraval του Γκουτζαράτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εμπορικό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ χτυπήθηκε από μη πληρωμένο αεροσκάφος στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ινδίας, δήλωσε το Σάββατο η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, στην πρώτη τέτοια γνωστή επίθεση τόσο μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα μετά τον πόλεμο της Γάζας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μια πυρκαγιά στο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Λιβερίας κατασβέστηκε χωρίς απώλειες στο πλήρωμα στο περιστατικό 200 χλμ νοτιοδυτικά της ινδικής πόλης Βεραβάλ, είπε, προσθέτοντας ότι «αναφέρθηκαν επίσης δομικές ζημιές και λίγο νερό μεταφέρθηκε στο πλοίο».

«Συμβουλεύεται στα εμπορικά πλοία ότι αυτοί οι τύποι επιθέσεων στοχεύουν συνήθως σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στο παρελθόν έχουν χτυπήσει κατά λάθος πλοία που είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με το Ισραήλ», είπε η Ambrey. «Αυτό το συμβάν έπεσε εντός της περιοχής αυξημένης απειλής ιρανικών UAV της Ambrey.»

Αξιωματούχος του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού είπε στο Reuters ότι απάντησε σε αίτημα για βοήθεια το πρωί του Σαββάτου.

«Η ασφάλεια του πληρώματος και του πλοίου έχει εξακριβωθεί. Το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε επίσης ένα πολεμικό πλοίο για να φτάσει στην περιοχή και να παράσχει βοήθεια όπως απαιτείται», είπε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να κατονομαστεί καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το περιστατικό.

Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, στο οποίο το Reuters έχει μειοψηφικό μερίδιο, αναγνώρισε το δεξαμενόπλοιο MV Chem Pluto που μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία. Επικαλούμενη ινδικές αμυντικές πηγές, το ANI είπε ότι στο δεξαμενόπλοιο επέβαιναν περίπου 20 Ινδοί.

Ένας ιχνηλάτης του Reuters έδειξε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Mangalore στα νότια της Ινδίας.

Το χτύπημα στο σκάφος ακολουθεί τις επιθέσεις με drone και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι λένε ότι υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό πολιορκία από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στην εμπορική ναυτιλία, αναγκάζοντας τους φορτωτές να αλλάξουν πορεία και να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα