ΑΘΗΝΑ
00:04
|
20.09.2024
Οι θάνατοι τριών αμάχων μετά τη σύλληψή τους προκάλεσαν οργή και οδήγησαν σε εκκλήσεις για έρευνα για πιθανές δολοφονίες υπό κράτηση.
Στρατιώτες του Ινδικού στρατού φρουρούν πάνω από ένα τεθωρακισμένο όχημα στην περιοχή Anantnag του νότιου Κασμίρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι θάνατοι τριών αμάχων στο Κασμίρ μετά τη σύλληψή τους από τον ινδικό στρατό στον απόηχο μιας θανατηφόρας επίθεσης ανταρτών στην αμφισβητούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων προκάλεσαν οργή στους ανθρώπους και οδήγησαν σε εκκλήσεις για έρευνα για πιθανές δολοφονίες υπό κράτηση, αναφέρει το Al Jazeera.

Σύμφωνα με τις οικογένειες, οι τρεις άνδρες – Μοχάμαντ Σόουκατ, 22, Σαφίρ Χουσάιν, 45, και Σαμπίρ Αχμάντ, 32 – συνελήφθησαν από τον στρατό στο λοφώδες χωριό Topa Pir στην περιοχή Poonch το πρωί της Παρασκευής, μια μέρα αφότου πιθανοί αντάρτες έστησαν ενέδρα σε στρατιωτικά οχήματα και σκότωσαν τέσσερις Ινδούς στρατιώτες κοντά στο χωριό.

Οι οικογένειες λένε ότι έπαθαν σοκ αφού η αστυνομία τους κάλεσε την Παρασκευή για να πάρουν πίσω τα πτώματα των συγγενών τους.

«Υπήρχαν σημάδια βασανιστηρίων στο σώμα του. Τι είδους δικαιοσύνη είναι αυτή; Πέθανε από υπερβολικά βασανιστήρια», είπε στο Al Jazeera ο Νουρ Αχμάντ, αδελφός του Σαφίρ Χουσάιν.

Ο Αχμάντ λέει ότι ο στρατός πήρε τον αδελφό του Σαφίρ μπροστά στα μάτια της γυναίκας και των γονιών του.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε θέσεις εργασίας και αποζημιώσεις για εμάς. Αλλά θέλουμε δικαιοσύνη, αυτοί που σκότωσαν αυτούς τους αθώους ανθρώπους πρέπει να τιμωρηθούν. Ο αδερφός μου έχει τέσσερα παιδιά.

«Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια πόση θλίψη νιώθουμε, κανένα χρήμα στον κόσμο δεν μπορεί να το γεμίσει. Η κυβέρνηση θα μας τα δώσει όλα, αλλά οι πληγές μας δεν θα επουλωθούν», είπε τηλεφωνικά.

«Υπηρέτησα στον ινδικό στρατό για 32 χρόνια, αυτό παίρνουμε σε αντάλλαγμα», είπε με σπασμένη φωνή ο Αχμάντ, ο οποίος συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας των συνόρων (BSF) στη βόρεια πολιτεία του Ρατζαστάν.

Και τα τρία θύματα ανήκουν σε μια φυλετική κοινότητα γνωστή ως Gujjar, που παραδοσιακά κάνει ποιμενική ζωή στις ορεινές περιοχές του Κασμίρ.

«Σε εξέλιξη έρευνα»

Ο ινδικός στρατός το Σάββατο δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την κράτηση και τον θάνατο.

«Έχουν ληφθεί αναφορές σχετικά με τρεις θανάτους αμάχων στην περιοχή. Το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Ο Ινδικός Στρατός δεσμεύεται να παράσχει πλήρη υποστήριξη και συνεργασία στη διεξαγωγή των ερευνών», ανέφερε ο ινδικός στρατός σε δήλωση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Το Τμήμα Πληροφοριών και Δημοσίων Σχέσεων της περιφερειακής αρχής, το οποίο διευθύνεται απευθείας από το Νέο Δελχί, είπε ότι έχουν κινηθεί νομικές ενέργειες για το θέμα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια μέτρα ελήφθησαν και σε βάρος ποιών. Επίσης, δεν δημοσιοποίησε ποια ήταν τα αποτελέσματα των ιατρικών και νομικών διατυπώσεων.

«Ο θάνατος τριών αμάχων αναφέρθηκε χθες στο Bafliaz της περιοχής Poonch. Διενεργήθηκαν οι ιατρικές νομικές διατυπώσεις και έχουν κινηθεί νομικές ενέργειες για το θέμα αυτό από την αρμόδια αρχή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αποζημίωση για κάθε έναν από τους νεκρούς. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει επίσης ανακοινώσει ραντεβού με συμπόνια στους πλησιέστερους συγγενείς κάθε αποθανόντος», αναρτήθηκε στο X το Σάββατο.

Οι οικογένειες των θυμάτων είπαν στο Al Jazeera ότι η προσφορά της κυβέρνησης για θέσεις εργασίας και αποζημίωση δείχνει τον πιθανό ρόλο του στρατού στη δολοφονία των τριών ανδρών από το Κασμίρ.

«Αν δεν πέθαιναν υπό κράτηση στο στρατό, η κυβέρνηση δεν θα είχε ανακοινώσει αποζημιώσεις και θέσεις εργασίας. Θέλουν να το καλύψουν», είπε ένας άλλος συγγενής του αποθανόντος πολίτη υπό τους όρους της ανωνυμίας.

Το Κασμίρ είναι χωρίς εκλεγμένη τοπική κυβέρνηση από το 2019, όταν η Ινδία αφαίρεσε την περιοχή οπυ φέρει μουσουλμανική πλειοψηφία από το ειδικό καθεστώς της και διχοτόμησε την περιοχή σε δύο κεντρικά διοικούμενες περιοχές – Τζαμού και Κασμίρ και Λαντάκ.

Έκτοτε, εκατοντάδες ακτιβιστές για τα δικαιώματα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, πολλοί από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από πολύμηνη φυλάκιση καθώς η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επέβαλε περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, στις πολιτικές ελευθερίες και στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει το Άρθρο 370 του Συντάγματος της Ινδίας που παρείχε περιορισμένη αυτονομία στην περιοχή.

Η Ινδία δικαιολόγησε τα σκληρά μέτρα λέγοντας ότι πολεμούσε μια ένοπλη εξέγερση που υποστηρίζεται από τον δυτικό γείτονά της το Πακιστάν – μια κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε, αν και το Πακιστάν υποστηρίζει τον αγώνα του Κασμίρ για αυτοδιάθεση. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε η ένοπλη εξέγερση στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν το Κασμίρ στο σύνολό του, αλλά ελέγχουν μόνο τμήματα του. Έχουν πολεμήσει δύο από τους τρεις πολέμους τους για την περιοχή των Ιμαλαΐων, όπου το αίσθημα κατά της Ινδίας είναι υψηλό.

Υπήρξε μια αύξηση στις επιθέσεις των ανταρτών στις νότιες συνοικίες Poonch και Rajouri φέτος. Τουλάχιστον 34 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε ύποπτες επιθέσεις ανταρτών από το 2021.

«Βασανίστηκαν υπό κράτηση»

Οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ότι οκτώ πολίτες κρατήθηκαν για ανάκριση από τον στρατό, ενώ τρεις είναι νεκροί, πέντε έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Rajouri όπου νοσηλεύονται για σωματικά τραύματα.

«Η κυβέρνηση θέλει να συμβιβαστούμε, αλλά δεν θα συμβιβαστούμε», είπε στο Al Jazeera μια έφηβη κόρη ενός από τους τραυματίες αμάχους.

«Τους έκαναν ηλεκτροσόκ και έβαλαν σκόνη τσίλι στα γεννητικά τους όργανα, δεν τους έγιναν ερωτήσεις», ισχυρίστηκε.

Ένα βίντεο με άνδρες του στρατού να πασπαλίζουν τσίλι σε σκόνη στα γεννητικά όργανα αμάχων που κείτονται στο πάτωμα εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναγνωρίστηκαν από τους χωρικούς ως οι άνδρες που κρατήθηκαν από τον στρατό. Το Al Jazeera, ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την ακρίβεια του βίντεο.

Το Al Jazeera επικοινώνησε με τους εν λόγω αξιωματούχους στο Τζαμού, την κύρια πόλη του νότιου Κασμίρ, για σχόλια, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Υπό το φόβο της εξάπλωσης της οργής, οι αρχές διέκοψαν τις υπηρεσίες διαδικτύου και επέβαλαν περιορισμούς στην περιοχή.

Όμως, σχεδόν 200 χιλιόμετρα προς τα βόρεια, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα του Κασμίρ και οι εργαζόμενοί τους οργάνωσαν διαδηλώσεις και ζήτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα στην κύρια πόλη του Σριναγκάρ.

Το 2020, ο ινδικός στρατός σκότωσε εξωδικαστικά τρεις πολίτες από το Rajouri. Παρουσιάζονταν ως αντάρτες, αλλά οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο στρατός ήταν πίσω από τη δολοφονία.

Το εσωτερικό δικαστήριο του ινδικού στρατού παραδέχθηκε το αδίκημα και καταδίκασε έναν αξιωματικό σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες. Όμως τον περασμένο μήνα, το στρατοδικείο ανέστειλε την ποινή του αξιωματικού, κάτι που διέλυσε τις ελπίδες δικαιοσύνης για τις οικογένειες.

Εκτεταμένη ατιμωρησία

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις απολαμβάνουν ευρείας ατιμωρησίας στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία σύμφωνα με τον αμφιλεγόμενο νόμο περί Ενόπλων Δυνάμεων (Ειδικές Εξουσίες) (AFSPA), έναν νόμο για την «αντιτρομοκρατία».

Παρά την καταγραφή υποθέσεων σε πολλές περιπτώσεις κατά του στρατού, οι κατηγορούμενοι στρατιώτες σπάνια έχουν διωχθεί.

Το AFSPA παρέχει προστασία στους Ινδούς στρατιώτες από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθιστά υποχρεωτικό για την πολιτειακή κυβέρνηση να ζητήσει κύρωση για δίωξη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας, κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία δεν έχει χορηγηθεί σε καμία προηγούμενη περίπτωση.

Διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα κατηγόρησαν τον ινδικό στρατό για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κασμίρ και ζήτησαν την κατάργηση του AFSPA, αλλά η κυβέρνηση το δικαιολογεί ως απαραίτητο για την καταπολέμηση της ένοπλης εξέγερσης.

Η φυλετική κοινότητα έχει θέσει στην κυβέρνηση σκληρές ερωτήσεις.

«Η φυλετική κοινότητα δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε καμία αντεθνική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι συνέβη με αυτούς τους άνδρες, δεν υπάρχει νόμος;» είπε ο Γκούφταρ Αχμναντ Τσουντχάρι, ένας ακτιβιστής της φυλής από το Rajouri.

«Ζητάμε απαντήσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα