ΑΘΗΝΑ
16:05
|
05.11.2024
Ο Ρώσος απεσταλμένος κλήθηκε στο ΥΠΕΞ του Ιράν για να λάβει την «έντονη διαμαρτυρία» της Τεχεράνης για κοινή δήλωση με αραβικά έθνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος φαίνεται εδώ να μιλάει σε εκδήλωση στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα, οδήγησε τη ρωσική αντιπροσωπεία στο Μαρόκο και υπέγραψε την κοινή δήλωση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν κάλεσε για άλλη μια φορά τον Ρώσο απεσταλμένο στην Τεχεράνη, αφού η Μόσχα υπέγραψε άλλη κοινή δήλωση με αραβικά έθνη, ζητώντας διαπραγματεύσεις για τρία αμφισβητούμενα νησιά που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Ρώσος απεσταλμένος κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει την «έντονη διαμαρτυρία» της Τεχεράνης για τη δήλωση, ανέφερε ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος IRNA αργά το Σάββατο.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρώσος απεσταλμένος φέρεται να είπε ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των εθνών αποτελεί θεμελιώδες δόγμα στις σχέσεις μεταξύ οποιωνδήποτε δύο χωρών. Το IRNA ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος ενημερώθηκε ότι τα τρία αμφισβητούμενα νησιά «ανήκουν για πάντα στο Ιράν», γεγονός που καθιστά απαράδεκτες τυχόν εξωτερικές αξιώσεις.

Τα νησιά στο στρατηγικό στενό του Ορμούζ, δηλαδή το Greater Tunb, το Lesser Tunb και το Abu Musa, κυβερνώνται από το Ιράν από το 1971, όταν το ναυτικό του ανέλαβε τον έλεγχο μετά την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τα σημερινά ΗΑΕ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα διεκδικούν επίσης ως μέρος της επικράτειάς τους και πρόσφατα έλαβαν αυξανόμενη υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα, τις οποίες η Τεχεράνη επίσης συγκαταλέγει στους συμμάχους της.

Το Ιράν είχε καλέσει τον Κινέζο απεσταλμένο στην Τεχεράνη για μια παρόμοια κοινή δήλωση με αραβικά έθνη της περιοχής τον Δεκέμβριο του 2022 και είχε επίσης καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή τον Ιούλιο για μια σχεδόν ίδια κοινή δήλωση.

Η κοινή δήλωση της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, που υπογράφηκε κατά την έκτη έκδοση του Ρωσοαραβικού Φόρουμ Συνεργασίας στο Μαρόκο, υποστήριξε «ειρηνικές λύσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίλυση της σύγκρουσης μέσω διμερών διαπραγματεύσεων ή του Διεθνούς Δικαστηρίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάανι, το είχε καταδικάσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν έθεσε το θέμα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε ηγηθεί της αντιπροσωπείας στο Μαρόκο.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Λαβρόφ είπε στον Αμιραμπντολαχιάν ότι η Ρωσία πάντα σεβόταν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν και «αυτή η επίσημη πολιτική της Μόσχας δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθεί».

Ίσως η Ρωσία να μιλήσει με την Ιαπωνία;

Η κοινή δήλωση εξόργισε επίσης ορισμένους Ιρανούς νομοθέτες, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθώντας να καταστήσουν σαφές ότι το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι οι ολοένα και πιο θερμές σχέσεις με τη Ρωσία βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τυχόν ισχυρισμοί που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν θα αντιμετωπιστούν με «σοβαρή απάντηση».

«Η Ρωσία πρέπει να είναι προσεκτική ώστε η Δύση να μην εκμεταλλευτεί τυχόν λάθη της», έγραψε.

Ο Γκαλιμπάφ επεσήμανε επίσης ότι το Ιράν δεν έχει μείνει αδρανές στα νησιά και έχει αναλάβει ποικίλες προσπάθειες για τον πληθυσμό και την ανάπτυξή τους. Υποσχέθηκε ότι το κοινοβούλιο θα στηρίξει νομικά τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των νησιών.

Άλλοι νομοθέτες είχαν πιο σκληρά λόγια τόσο για τη Μόσχα όσο και για το Άμπου Ντάμπι.

«Φαίνεται ότι η γλώσσα της καλοσύνης πρέπει να αλλάξει, τουλάχιστον με τα ΗΑΕ», έγραψε ο Χαντί Μπεϊγκινετζάντ στο X.

Ένας άλλος βουλευτής, ο Εμπραχίμ Ρεζαεΐ, είπε ότι «εάν προτείνουν διαπραγματεύσεις, τότε καλούμε επίσης τους Ρώσους να διαπραγματευτούν με την Ιαπωνία για τα νησιά Κουρίλ», αναφερόμενος σε μια διαμάχη για τέσσερα νησιά μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα