Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε την Τρίτη να αποτρέψει αποφασιστικά οποιονδήποτε από το να «διαχωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν η Ταϊβάν εκλέξει νέο ηγέτη, αναφέρει το Reuters.
Η Κίνα βλέπει τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι, και έχει εντείνει τη στρατιωτική και πολιτική πίεση για να διεκδικήσει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της.
Η Ταϊβάν διεξάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου και ο τρόπος με τον οποίο το νησί χειρίζεται τις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα σημαντικό σημείο διαμάχης στην προεκλογική εκστρατεία.
Σε ένα συμπόσιο για τον εορτασμό της 130ης επετείου από τη γέννηση του πρώην Κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος το 1949 νίκησε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας σε έναν εμφύλιο πόλεμο που στη συνέχεια κατέφυγε στην Ταϊβάν, ο Σι είπε ότι «η πλήρης επανένωση της πατρίδας είναι μια ακαταμάχητη τάση».
«Η μητέρα πατρίδα πρέπει να επανενωθεί και αναπόφευκτα θα επανενωθεί», ανέφερε το Xinhua όπως είπε ο Σι σε ανώτερους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η Κίνα πρέπει να εμβαθύνει την ολοκλήρωση μεταξύ των δύο πλευρών, να προωθήσει την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων πέρα από τα στενά της Ταϊβάν και «να αποτρέψει αποφασιστικά οποιονδήποτε από το να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο», είπε.
Η έκθεση δεν έκανε καμία αναφορά στη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν, αν και η Κίνα δεν έχει ποτέ αρνηθεί αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, δεν αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές.
Η Κίνα λέει ότι οι εκλογές στην Ταϊβάν είναι μια εσωτερική κινεζική υπόθεση, αλλά ότι οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν μια επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και οποιαδήποτε απόπειρα ανεξαρτησίας της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Κίνα έχει διοργανώσει δύο γύρους μεγάλων πολεμικών αγώνων γύρω από την Ταϊβάν και στέλνει τακτικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στα στενά της Ταϊβάν.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταγγείλει τον πρωτοπόρο για τον επόμενο πρόεδρο της Ταϊβάν, τον Λάι Τσινγκ-τε από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), ως επικίνδυνο αυτονομιστή και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις του για συνομιλίες.
Τόσο το DPP όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Kuomintang (KMT), το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τους στενούς δεσμούς με την Κίνα αλλά αρνείται ότι είναι υπέρ του Πεκίνου, λένε ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.