ΑΘΗΝΑ
00:37
|
03.05.2024
Τα πρώτα αποτελέσματα φέρνουν τον νυν πρόεδρο Φέλιξ Τσισεκέντι, να προηγείται των 18 συνυποψηφίων του με σχεδόν 79%.
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στην δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στις οποίες τα πρόωρα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος έχει μεγάλο προβάδισμα, αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην πρωτεύουσα σήμερα Τετάρτη, αγνοώντας την κυβερνητική απαγόρευση και βρίσκοντας απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Θα διαδηλώσουμε γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ακόμα ένα εκλογικό πραξικόπημα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Μάρτιν Φαγιούλου, ένας από τους κύριους αντιπάλους του προέδρου Φέλιξ Τσισεκέντι στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου κάνοντας λόγο για εκλογές-παρωδία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Καζάντι, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση στερείται νομικής βάσης και έχει στόχο να υπονομεύσει το έργο της εκλογικής επιτροπής, η οποία συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων.

«Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό, επομένως δεν θα το αφήσουμε να συμβεί», είπε ο Καζάντι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση πρέπει να περιμένει τα πλήρη αποτελέσματα πριν διαμαρτυρηθεί.

Οι εκλογικές διαμάχες συχνά πυροδοτούν αναταραχές στη ΛΔ του Κονγκό και αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής,, μια σημαντική παραγωγό κοβαλτίου και χαλκού που μαστίζεται από εκτεταμένη φτώχεια και ανασφάλεια στην ανατολική της περιοχή.

Μετά από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, η ίδια η εκλογική διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου ήταν προβληματική, με καθυστερημένες παραδόσεις εκλογικών κιτ, δυσλειτουργικό εξοπλισμό και αποδιοργανωμένους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η αντιπολίτευση επέκρινε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να παρατείνει την ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα που δεν άνοιξαν την ημέρα των εκλογών, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική και απαιτώντας επανάληψη των εκλογών.

Τα πρώτα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο, με τον νυν πρόεδρο Φέλιξ Τσισεκέντι, να προηγείται των 18 συνυποψηφίων του με σχεδόν 79% στις ψήφους που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής και το ποσοστό συμμετοχής να παραμένει άγνωστο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα