ΑΘΗΝΑ
11:08
|
17.05.2024
Οι τράπεζες Ρωσίας-Ιράν μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν διατραπεζικά συστήματα που δεν υπάγονται στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT.
Η αποδολλαριοποίηση στις δοσοληψίες Ιράν-Ρωσίας συνεχίζεται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους συναλλαγές αντί του δολαρίου τα δικά τους νομίσματα, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Ιράν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ιρανικών Μέσων Ενημέρωσης, η συμφωνία επιτεύχθηκε στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών αμφοτέρων χωρών στη Μόσχα, δεδομένου πως οι δύο χώρες υπόκεινται σε ασφυκτικές δυτικές κυρώσεις.

«Οι τράπεζες και οι οικονομικοί φορείς μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν τις υποδομές συμπεριλαμβανομένων των διατραπεζικών συστημάτων που δεν υπάγονται στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT για να συναλλάσσονται σε εγχώρια νομίσματα» ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν.

Στις 25 Δεκεμβρίου, τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης(EEU) της οποίας ηγείται η Ρωσία υπέγραψαν μια πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν, που έχει αναδειχθεί εξαιρετικά σημαντικός εταίρος για το Κρεμλίνο μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πέρα από την χρηματοπιστωτική συνεργασία, εντείνεται και η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

Τον Νοέμβριο, το Ιράν ανακοίνωσε πως οριστικοποίησε τις ρυθμίσεις ώστε η Ρωσία να του παράσχει μαχητικά αεροσκάφη Su-35, επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα