ΑΘΗΝΑ
23:09
|
27.04.2024
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γεμίσει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο, αν επιστρέψουν τα Γλυπτά», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στον βρετανικό «Guardian» για το μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα κάλυπταν το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού και υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.

Ερωτηθείσα εάν είχαν ζητηθεί συγκεκριμένα έργα από το Λονδίνο, η κ. Μενδώνη επανέλαβε στη βρετανική εφημερίδα, ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα τεχνουργήματα». Σύμφωνα με τον Guardian, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας έδωσε για πρώτη φορά μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραίτηση από τα γλυπτά λέγοντας ότι τυχόν αρχαιότητες που αποστέλλονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν επίσης πόλοι έλξης για το κοινό.

«[Θα] κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλα τα στοιχεία της θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο για την πολιτιστική κληρονομιά».

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν συζητά θέμα επιστροφής των Γλυπτών, ενώ μόνο το Βρετανικό Μουσείο έχει φανεί πιο ανοικτό στην ιδέα της ανταλλαγής. Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρεται στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος έχει δείξει πως είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα κατά μέτωπο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία», είχε δηλώσει ο Όσμπορν στους βουλευτές της επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού τον περασμένο Οκτώβριο. Πάντως η Λίνα Μενδώνη προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας το ζήτημα των Γλυπτών και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. «Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα δούλευα με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εδώ στην Αθήνα», είπε στον «Guardian» η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα