Λίγες μέρες μετά τις σφοδρές συγκρούσεις Τούρκων στρατιωτών και Κούρδων μαχητών σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ, με αφορμή το θάνατο 12 Τούρκων στρατιωτικών από κουρδική επίθεση στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους στον συριακό καταυλισμό αλ Χολ, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους.
Εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων SDF ανέφερε ότι επιτέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έχοντας στο πλευρό τους τον διεθνή συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στον καταυλισμό αλ Χολ που βρίσκεται στη βορειοανατολική συριακή επαρχία, Χάσακα.
Σε μία από τις σκηνές του καταυλισμού όπου έγινε η επιχείρηση βρισκόταν ο Αμπού Ομπάιντα αλ-Ιράκι, που θεωρείται «επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνος για τον καταυλισμό αλ Χολ».
Ο αλ Ιράκι αφού αρνήθηκε να παραδοθεί, «προσπάθησε να πυροδοτήσει την ζώνη εκρηκτικών που φορούσε και να ανοίξει πυρ εναντίον των δυνάμεών μας, οι οποίες συνεπώς (…) αναγκάστηκαν να τον εξουδετερώσουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών.
Σύμφωνα με τη δύναμη SDF, ο Αμπού Ομπάιντα είναι «ένας από τα υψηλόβαθμα ηγετικά στελέχη» του Ισλαμικού Κράτους και «εμπλέκεται στη δολοφονία πολλών γυναικών και ανδρών στον καταυλισμό».
Θεωρείται επίσης «ο βασικός σχεδιαστής» επιθέσεων σε σημεία ελέγχου των SDF.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν αναλάβει, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, την ασφάλεια στον καταυλισμό Χολ και πραγματοποιούν τακτικά επιχειρήσεις εντός του καταυλισμού για τη σύλληψη μελών του Ισλαμικού Κράτους και εκείνων που ευθύνονται για δολοφονίες.
Πολυάριθμες πράξεις βίας έχουν σημειωθεί στον καταυλισμό, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες άτομα από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ασφυκτικές οι συνθήκες στον καταυλισμό αλ Χολ
Ο καταυλισμός, που πλήττεται από φτώχεια και είναι ασφυκτικά γεμάτος, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης. Φιλοξενεί περίπου 48.000 ανθρώπους, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εκτοπισμένοι Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες.
Ο καταυλισμός φιλοξενεί επίσης αλλοδαπούς που έχουν στενές σχέσεις με τζιχανιστές, και προέρχονται από περίπου 60 χώρες. Αυτοί στεγάζονται σε ειδικό τμήμα που υπόκειται σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τις κουρδικές δυνάμεις.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την κουρδική διοίκηση, οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους από αυτούς τους καταυλισμούς.