ΑΘΗΝΑ
08:26
|
19.05.2024
Από τύχη ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν εμπλακεί ως τώρα σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο, εκτιμούν οι New York Times.
Οι ηγέτες ΗΠΑ,Ισραήλ και Ιράν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αύξηση των κινδύνων για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και «μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση» μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ακόμη και από λάθος υπολογισμούς, διακρίνουν οι δημοσιογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, Έλεν Κουπερ, Έρικ Σμιτ και Τζούλιαν Μπαρνς με παλιότερο άρθρο που δημοσίευσαν πριν περίπου έναν μήνα, αλλά επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό που προκάλεσε το θάνατο του Ιρανού ταξίαρχου Σαγέντ Μουσαβί και την κλιμάκωση των απειλών Ισραηλινών στρατηγών κατά του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Σε άρθρο με τίτλο «Ιρανικές και Αμερικανικές επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο πόλεμο»,  καταγράφουν τις τακτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης στο κάδρο του πολέμου του Ισραήλ που εξαπολύει το τελευταίο όχι μόνον στη Γάζα αλλά και έναντι φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών στη Συρία.

Όπως τονίζουν, μέσα στις πρώτες επτά βδομάδες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, φιλοιρανικές ένοπλες οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 70 επιθέσεις με πυραύλους και drone κατά αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ ενώ το Πεντάγωνο έχει από τη μεριά του απαντήσει με τουλάχιστον τέσσερις επιδρομές σκοτώνοντας 15 άτομα.

Μεταφέρουν στους αναγνώστες τις  ανησυχίες στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως ένας λάθος υπολογισμός στο φόντο των επιθέσεων αντιποίνων μεταξύ των δύο χωρών σε συνδυασμό με την πεποίθηση μίας εκάστης πως η αντίπαλος χώρα δεν επιθυμεί μεγαλύτερη σύγκρουση,  θα μπορούσε να οδηγήσει ακριβώς αυτό: «Μία περιφερειακή σύγκρουση, μόλις δύο χρόνια αφότου οι ΗΠΑ τερμάτισαν έναν 20ετή πόλεμο σε Μέση Ανατολή και Νότια Ασία».

Καταγράφοντας τις εντεινόμενες εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει όντως τη δυνατότητα να αποτρέψει την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας στην περιοχή. Σημειώνουν επίσης τις «γκρίνιες» ορισμένων Ρεπουμπλικάνων βουλευτών έναντι του Πενταγώνου πως η «ανεπαρκής» αντίδραση του αμερικανικού στρατού ως τώρα «προσκαλεί περισσότερες επιθετικές ενέργειες από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του».

Καταλήγοντας, οι αρθρογράφοι, δεν παραλείπουν να επισημάνουν την πεποίθηση ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου που αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν γλιτώσει τα χειρότερα από τύχη. Αναρωτιούνται, επομένως, εάν αυτή η τύχη «θα συνεχιστεί ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα