ΑΘΗΝΑ
14:40
|
15.11.2024
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η Λιβύη επιχειρεί να κλείσει τον Κόλπο της Σύρτης παραβιάζοντας κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας. Λοιδορεί την κυβέρνηση για αδράνεια.
Λιβύη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Διαχρονική έλλειψη στρατηγικής» καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την πολιτική που έχει χαράξει έναντι της Λιβύης, μετά και από την κατάθεση στον ΟΗΕ την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 24 ναυτικά μίλια με γραμμές βάσης που κλείνουν τον Κόλπο της Σύρτης.

«Με την απόφασή της για την ανακοίνωση συνορεύουσας ζώνης, η Λιβύη καταθέτει για πρώτη φορά στον ΟΗΕ γραμμές βάσεις που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης με τρόπο που παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας. Με αυτές τις προωθημένες γραμμές βάσης η Λιβύη θα διεκδικήσει στο μέλλον σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Παράλληλα, η Λιβύη καταθέτει στον ΟΗΕ πλευρική (latteral) γραμμή οριοθέτησης της συνορεύουσας ζώνης στα ανατολικά, που ταυτίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση απευθυνόμενη στην κυβέρνηση την καλεί να αντιδράσει άμεσα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των λιβυκών ενεργειών που θίγουν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Ζητά επίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει «το παν ώστε να επανέλθει στις διεθνείς πρωτοβουλίες για το λιβυκό από τις οποίες έχει αποκλειστεί συστηματικά».

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγει ως εξής αναφερόμενος στην κυβέρνηση:

«Κυρίως, οφείλει να προωθήσει μια συγκροτημένη στρατηγική για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων τής Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με τις όμορες χώρες στην περιοχή, όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμά του».

Πώς αντιδρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Χτες, πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κίνησης από τη μεριά της Λιβύης υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία συνηθισμένη κίνηση, που δεν επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα και δεν ανησυχεί την Ελλάδα.

Η απόφαση της Λιβύης να κοινοποιήσει στον ΟΗΕ και επίσημα έγγραφα που αναφέρουν πως διαθέτει ζώνη χωρικών υδάτων 12 ναυτικών μιλίων και συνορεύουσα ζώνη για ακόμη 24 ναυτικά μίλια είναι κάτι που προβλέπεται από τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το δικαίωμα αυτό δίνεται σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει πρόσθετη ένταση στις σχέσεις της Λιβύης με την Αίγυπτο, όπως συνέβη το 2019 μετά το παράνομο και επικίνδυνο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη νέα εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, οι πολίτες δεν αναζητούν παρηγοριά, αλλά λύσεις

Επεισόδια στις εξέδρες του Stade de France στον αγώνα Γαλλία-Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα