ΑΘΗΝΑ
14:59
|
06.05.2024
Τα στρατιωτικά γυμνάσια έρχονται ως απάντηση στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει πολεμικό πλοίο για να υποστηρίξει τη γειτονική Γουιάνα.
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βενεζουέλα διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει πολεμικό πλοίο για να υποστηρίξει τη γειτονική Γουιάνα. Στρατιωτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι 5.600 στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε «αμυντικές» ασκήσεις στις ακτές της ανατολικής Καραϊβικής και του Ατλαντικού της Βενεζουέλας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας υποστήριξαν τη δημιουργία ενός νέου κράτους στο πλούσιο σε πετρέλαιο Εσεκίμπο μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Η Γουιάνα διοικεί την περιοχή για δεκαετίες.

Σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είπε ότι οι ασκήσεις ξεκινούν «ως απάντηση στην πρόκληση και την απειλή του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της ειρήνης και της κυριαρχίας της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι η κίνηση ήταν «πρακτικά μια στρατιωτική απειλή από το Λονδίνο» και έσπασε το «πνεύμα» μιας πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουιάνας να μην χρησιμοποιούν βία για να επιλύσουν τη διαφορά τους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε πως «η απειλή της παρακμιακής, σάπιας, πρώην αυτοκρατορίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απαράδεκτη».

Ο αντιπρόεδρος της Γουιάνας Bharrat Jagdeo είπε ότι η παρουσία του πλοίου ήταν «ρουτίνα» και μέρος της οικοδόμησης μιας «αμυντικής ικανότητας».

«Δεν σκοπεύουμε να εισβάλουμε στη Βενεζουέλα. Ο Πρόεδρος Μαδούρο το γνωρίζει αυτό και δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Την Κυριακή, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι το HMS Trent θα λάβει μέρος σε κοινές ασκήσεις με τη Γουιάνα μετά τα Χριστούγεννα.

Είχε αναπτυχθεί στην Καραϊβική για να αναζητήσει λαθρέμπορους ναρκωτικών, αλλά ανατέθηκε εκ νέου αφού η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απείλησε να προσαρτήσει την περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας.

Η Βενεζουέλα έχει από καιρό διεκδικήσει την ιδιοκτησία του Εσεκίμπο, μιας περιοχής 61.000 τετραγωνικών μιλίων που περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα της Γουιάνας. Αμφισβητεί τα σύνορα που καθορίστηκαν βάσει διεθνούς συμφωνίας το 1899.

Η Γουιάνα, και η Βρετανική Γουιάνα πριν από αυτήν, διοικούν το Εσεκίμπο για περισσότερο από έναν αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα