ΑΘΗΝΑ
08:42
|
03.05.2024
Παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα που του είχαν επιβληθεί, για όσο διαρκεί η εναντίον του έρευνα για διαφθορά.
Tο δικαστήριο απαγόρευσε στον Μπερίσα να επικοινωνεί με άλλα άτομα εκτός από μέλη της οικογένειάς του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον κατ’ οίκον περιορισμό του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ηγείται του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος και ερευνάται για διαφθορά, διέταξε σήμερα Σάββατο δικαστήριο των Τιράνων.

Η δικαστής Ιρένα Γκιόκα του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, που καλύπτει υποθέσεις που αφορούν ανώτερους αξιωματούχους και πολιτικούς, αποδέχθηκε το αίτημα των εισαγγελέων να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο 79χρονος πολιτικός, αφού παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα που του είχαν επιβληθεί με τη μορφή της υποχρεωτικής εμφάνισής του στην αστυνομία σε τακτά διαστήματα, που όμως ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός δεν τήρησε.

Ο συνήγορός του, Γκεντς Γκιοκουτάι, είπε ότι το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στον Μπερίσα να επικοινωνεί με άλλα άτομα εκτός από μέλη της οικογένειάς του που ζουν μαζί του και τόνισε πως θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης. Η στέρηση της επικοινωνίας από τον Μπερίσα μπορεί να αποδειχθεί μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς είναι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Καμία ποινική κατηγορία ή νέα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτή την απόφαση», τόνισε ο έτερος των συνηγόρων του, Σοκόλ Μενγκέσι. «Κανένα από τα νομικά κριτήρια που απαιτούνται για την επιβολή ή την κλιμάκωση τέτοιων περιορισμών δεν πληρούται σε αυτή την περίπτωση».

Στις 21 Δεκεμβρίου, η αλβανική Βουλή, εν μέσω διαμαρτυριών και επεισοδίων αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρόεδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού και νυν ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Τον Οκτώβριο, οι εισαγγελείς έθεσαν τον Μπερίσα υπό έρευνα για φερόμενη κατάχρηση της θέσης του προκειμένου να βοηθήσει τον γαμπρό του να ιδιωτικοποιήσει δημόσια γη για να χτίσει 17 πολυκατοικίες. Οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη καταθέσει επίσημες κατηγορίες στο δικαστήριο και ο Μπερίσα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έρευνα.

Ο Μπερίσα επέκρινε τις κατηγορίες και τη σύλληψή του, ως πολιτική δίωξη που διέταξε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και προειδοποίησε για «μαζικές διαδηλώσεις».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί όλους τους Αλβανούς και τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη μάχη για την αποκατάσταση του πολιτικού πλουραλισμού», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος του Μπερίσα, μετά την έκδοση της εντολής από τον δικαστή.

«Η πρωτοχρονιάτικη καρτ ποστάλ του Ράμα είναι η σύλληψη και η απομόνωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης!», έγραψε ο γιός του Μπερίσα, στο Facebook.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αρνήθηκε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση για τον κατ’ οίκον περιορισμό του Μπερίσα. «Η σύλληψη οποιουδήποτε πολιτικού δεν είναι ποτέ νίκη κανενός κόμματος», είπε. «Τα κόμματα κερδίζουν τις εκλογές για να πάνε τη χώρα μπροστά και δεν είναι στρατιωτικές οργανώσεις που λειτουργούν για να εξαλείψουν τους αντιπάλους τους», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα