ΑΘΗΝΑ
10:34
|
05.05.2024
Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 75 ετών. Πώς τον αποχαιρετούν οι συμπρωταγωνιστές του Τζορτζ Κλούνεϊ και Ρόμπερτ Καρλάιλ.
Ο Βρετανός ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός, Τομ Γουίλκινσον, ο οποίος έγινε γνωστός από τις ερμηνείες του στις ταινίες «The Full Monty» (Άντρες Με τα Όλα τους), «Shakespeare In Love» (Ερωτευμένος Σαίξπηρ) και «The Best Exotic Marigold Hotel» (Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ) και πολλές άλλες.

Ο Γουίλκινσον τιμήθηκε με το βρετανικό κινηματογραφικό βραβείο Bafta για τον ρόλο του Τζέραλντ στην ταινία «The Full Monty» του 1997. Έναν ρόλο που ερμήνευσε ξανά μετά από 26 χρόνια στην ομότιτλη μίνι τηλεοπτική σειρά της Disney+.

Συνολικά ο εκλιπών είχε προταθεί έξι φορές για Bafta και είχε κερδίσει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις ταινίες «Μάικλ Κλέιτον» (2007) και «Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας» (2001).

Ο Τομ Γουίλκινσον πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του, στο πλευρό της συζύγου του και της οικογένειάς του. «Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια του Τομ Γουίλκινσον ανακοινώνει ότι πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του στις 30 Δεκεμβρίου. Η σύζυγος και η οικογένειά του ήταν μαζί του», αναφέρεται στη σχετική δήλωση. «Η οικογένεια ζητά ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή».

Ο Γουίλκινσον ήταν, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του βρετανικού κινηματογράφου, «ένας σημαντικός πρωταγωνιστής, με ένα αξιοσημείωτο χάρισμα – ένα από τα πολλά – να μεταδίδει τον εσωτερικό πόνο».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, συμπρωταγωνιστής του Γουίλκινσον στην ταινία Μάικλ Κλέιτον έπλεξε το εγκώμιο του εκλιπόντα χαρακτηρίζοντάς τον «την επιτομή της ευπρέπειας». Ο Αμερικανός ηθοποιός δήλωσε σχετικά στο περιοδικό Variety. «Ο Τομ έκανε κάθε εγχείρημα καλύτερο. Έκανε κάθε ηθοποιό καλύτερο. Ήταν η επιτομή της ευπρέπειας και θα λείψει σε όλους μας».

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός Ρόμπερτ Καρλάιλ, ο οποίος συμπρωταγωνιστούσε με τον Τομ Γουίλκινσον στην ταινία «The Full Monty» δήλωσε για τον εκλιπόντα: «Ήταν ένας τεράστιος καλλιτέχνης, ένας πραγματικός τιτάνας της υποκριτικής, ένας από τους μεγαλύτερους όχι μόνο της δικής του αλλά και πολλών άλλων γενεών».

Γεννημένος στο Λιντς, πριν μετακομίσει στον Καναδά και στη συνέχεια στην Κορνουάλη ως παιδί, βρήκε την κλίση του σε ηλικία 18 ετών, όταν κλήθηκε να σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, άρχισα να κάνω κάτι που ήξερα πώς να κάνω», είχε δηλώσει.

Εκπαιδεύτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Rada) και στη συνέχεια ακολούθησε τον καθιερωμένο δρόμο προς το θέατρο και την τηλεόραση. Το 1986 απέκτησε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στην οθόνη στη μίνι σειρά First Among Equals, βασισμένη στο μπεστ-σέλερ του Τζέφρι Άρτσερ.

Στις τιμητικές διακρίσεις της Πρωτοχρονιάς του 2005, ο Γουίλκινσον διορίστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) για τις υπηρεσίες του στο θέατρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Όχι άλλη τοξικότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα