ΑΘΗΝΑ
00:08
|
28.04.2024
Η αποστολή της Minsusma ξεκίνησε το 2013, πριν από μια δεκαετία. Μετρά 310 νεκρούς κυανόκρανους και εκτιμάται πως ήταν κατώτερη των πολλών προσδοκιών.
Τέλος εποχής για την αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώνεται σήμερα 31 Δεκεμβρίου του 2023, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, η απόσυρση των δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μαλί. Η αποστολή του ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα Minusma ξεκίνησε το 2013 μετά από μια ένοπλη εξέγερση με στόχο την εξάλειψη της βίας που απειλούσε τη σταθερότητα αυτού του φτωχού και εύθραυστου κράτους. Η βία επικράτησε στη συνέχεια στο κέντρο της χώρας και στις γειτονικές χώρες του Σαχέλ Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους αμάχων και μαχητών και εκτοπίζοντας χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Το στρατιωτικό καθεστώς που ανήλθε στην εξουσία του Μαλί ζήτησε πολύ γρήγορα την αποχώρηση των κυανόκρανων από τη χώρα. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερκών του Μαλί Αμπντουλάγια Ντιόπ είχε ζητήσει τον περασμένο Ιούνιο την αποχώρηση «χωρίς καθυστέρηση» της Minusma. Ανακήρυξε «την αποτυχία» της αποστολής και δήλωσε πως δεν αποτελούσε λύση αλλά «μέρος του προβλήματος».

Με έως και 310 νεκρούς κυανόκρανους η αποστολή της Minusma στο Μαλί είναι η δεύτερη πλέον πολύνεκρη στον κόσμο μετά τον Λίβανο. Ακόμη και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα μέλη της προσέφεραν πολλά στο Μαλί αυτά τα δέκα χρόνια, αλλά ήταν συνολικά κατώτερη των προσδοκιών.

Η αποχώρηση του προσωπικού του ΟΗΕ πραγματοποιείται σταδιακά εδώ και μήνες αλλά η 31η του Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία της πλήρους αποχώρησής τους από το Μαλί. Την περασμένη Παρασκευή (29/12) τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Misusma παρέδωσε τον έλεγχο ενός εκ των μεγαλύτερων στρατοπέδων της στην περιοχή του Τιμπουκτού για λόγους ασφαλείας.

Το Τιμπουκτού ήταν μία από τις τρεις τοποθεσίες που υποτίθεται ότι θα παρέμεναν ανοιχτές για να διαχειριστούν το τέλος της αποστολής μετά τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούσαν για την παρουσία μαχητών, ανέφεραν πηγές. Μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 10.500 μέλη του προσωπικού ένστολα ή πολιτικοί υπάλληλοι της Minusma είχαν εγκαταλείψει το Μαλί, σε σύνολο περίπου 13.800 κατά την έναρξη της αποχώρησης, ανέφερε η Minusma στο X (πρώην Twitter).

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα