ΑΘΗΝΑ
09:16
|
06.05.2024
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενέδρα από ένοπλους άνδρες στην περιοχή Abyei, την οποία διεκδικούν τόσο το Σουδάν όσο και το Νότιο Σουδάν.
Το περιστατικό είναι το τελευταίο στην περιοχή όπου δεκάδες σκοτώθηκαν σε εθνοτικές συγκρούσεις τον Νοέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου τοπικού διοικητικού στελέχους, σκοτώθηκαν σε ενέδρα από ένοπλους άνδρες στην περιοχή Abyei, την οποία διεκδικούν τόσο το Σουδάν όσο και το Νότιο Σουδάν, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή βιώνει συχνές κρίσεις βίας, όπου αντίπαλες φατρίες της εθνικής ομάδας Ντίνκα – Twic Dinka από τη γειτονική πολιτεία Warrap του Νοτίου Σουδάν και Ngok Dinka από το Abyei – βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια διαμάχη για την τοποθεσία ενός διοικητικού ορίου.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Abyei Νουν Ντενγκ και η ομάδα του δέχθηκαν επίθεση κατά μήκος του δρόμου από το Abyei προς την πόλη Aneet όταν επέστρεφαν από επίσημη επίσκεψη στην κομητεία Rummamer, όπου γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Ο οδηγός του και οι δύο σωματοφύλακές του και δύο άτομα εθνικής ασφάλειας σκοτώθηκαν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Τερέζα Τσολ, βουλευτής από το Νότιο Σουδάν.

Ο Μπούλις Κοχ, υπουργός Πληροφοριών για τη Διοικητική Περιοχή Abyei, κατηγόρησε για την επίθεση το βράδυ της Κυριακής ένοπλους νέους από την κομητεία Twic του Warrap και είπε ότι τα πτώματα δεν είχαν ανασυρθεί από το πρωί της Δευτέρας.

Ο ομόλογός του στο Warrap, Ουίλιαμ Γουόλ, είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για να «αφήνουμε αιχμές».

Το περιστατικό είναι το τελευταίο στην περιοχή όπου δεκάδες σκοτώθηκαν σε εθνοτικές συγκρούσεις τον Νοέμβριο.

Διασχίζοντας ένα ακαθόριστο σύνορο μεταξύ του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν, το Abyei έχει διεκδικηθεί και από τις δύο χώρες από τότε που η Τζούμπα κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Χαρτούμ το 2011.

Έχει ειδικό διοικητικό καθεστώς, το οποίο διέπεται από μια διοίκηση που αποτελείται από αξιωματούχους που διορίζονται και από τις δύο χώρες.

Το Νότιο Σουδάν ξέσπασε σε εμφύλιο πόλεμο λίγο μετά την ανεξαρτησία, που έφερε αντιμέτωπους τον Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ και τους συμμάχους του με τον αντιπρόεδρό του Ρικ Μάχαρ. Μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε το 2018 είναι σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ, αλλά η μεταβατική κυβέρνηση άργησε να ενοποιήσει τις διάφορες φατρίες του στρατού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα