ΑΘΗΝΑ
01:10
|
02.05.2024
Η έκρηξη έγινε στα γραφεία του στελέχους της Χαμάς, Σάλαχ αλ Αρούρι, προκαλώντας ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο αναπληρωτής γραμματέας του Π.Γ. της Χαμάς στη Βηρυτό στόχος της επίθεσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα (ώρα Βηρυτού και Αθήνας) στη νότια συνοικία Shayah – Al-Mcharafieh στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο γραφείο του δεύτερου τη τάξει στελέχους της ιεραρχίας του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Σάλαχ αλ Αρούρι, που είχε επικηρυχθεί πέρσι από τις ΗΠΑ με 5 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα το θάνατό του ίδιου και άλλων πέντε ατόμων.

Από την ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλα 11 άτομα.

Ποιος ήταν ο Σάλαχ αλ Αρούρι

Ο Σάλαχ αλ Αρούρι, είχε γεννηθεί στην Αρούρα της Δυτική Οχθης, και ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017.

Ηταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Οχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν ζημιές σε παρακείμενα κτίρια και αυτοκίνητα.

Από την έκρηξη στη Βηρυτό

Αρχικές πληροφορίες από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρουν πως η επίθεση έγινε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού.

Η αντίδραση του Λιβανέζου πρωθυπουργού

Την επίθεση σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δηλώνοντας πως η δολοφονία του Σάλαχ αλ Αρούρι «στοχεύει να τραβήξει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαραθέσεων υπό το φως των συνεχιζόμενων καθημερινών επιθέσεων στα νότια της χώρας», προειδοποιώντας ότι «τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια του Ισραήλ καταφεύγουν στο να μεταφέρουν τις αποτυχίες τους στη Γάζα στα νότια σύνορα [ του Λιβάνου] με σκοπό να επιβάλουν νέα δεδομένα στο έδαφος και να αλλάξουν τους κανόνες εμπλοκής».

Για την ώρα δεν γνωρίζει κανείς με σιγουριά ποιος και με τι τρόπο ακριβώς προκάλεσε αυτή την επίθεση, που ξεκάθαρα ρίχνει επικίνδυνα λάδι στη φωτιά της έντασης που σιγοβράζει από τις 8 Οκτωβρίου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

Πάντως, βίντεο που καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος στην περιοχή φαίνεται να αποτυπώνει λάμψη από την πιθανή εκτόξευση πυραύλου στα γραφεία του στελέχους της Χαμάς.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με τον Λίβανο

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε περίοδο όξυνσης των εχθροπραξιών Ισραήλ-Χεζμπολάχ στη μεθόριο των δύο χωρών που στις 8 Ιανουαρίου κλείνει τους τρεις μήνες δίχως να είναι ορατό κάποιο σημάδι αποκλιμάκωσης.

Αντίθετα, αμερικανικές διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε σήμερα το λιβανέζικο πρακτορείο Naharnet, αναφέρουν πως ένα μέρος των χιλιάδων Ισραηλινών εφέδρων που ειδοποιούνται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια και στις δουλειές τους αλλά είτε θα συμμετάσχουν σε νέες ασκήσεις, ή θα προωθηθούν σε μεθοριακές περιοχές του βόρειου Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο «ισραηλινό ανώτερο αξιωματούχο» πως το Ισραήλ «ετοιμάζεται για πόλεμο με τον Λίβανο» και πως το προσεχές εξάμηνο θα είναι ένα «πολύ κρίσιμο» διάστημα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών που το καλοκαίρι του 2006 είχαν εμπλακεί σε αιματηρό πόλεμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα