ΑΘΗΝΑ
08:40
|
01.05.2024
Ο Λι Τζε-Μιουνγκ μιλούσε σε δημοσιογράφους όταν δέχθηκε την επίθεση με μαχαίρι. Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ-Γέολ.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ν. Κορέα, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης Λι Τζε-Μιουνγκ μαχαιρώθηκε στον λαιμό ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφος στην πόλη Μπουσάν, λιμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας.

Το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία, η οποία εικονίζει τον 58χρονο πολιτικό πεσμένο στο έδαφος, με μαντίλι να καλύπτει το τραύμα του.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη επιτόπου, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Γιουν Σουκ-Γέολ: «Απαράδεκτη» επίθεση

Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-Γέολ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του μετά την «απαράδεκτη» επίθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το Yonhap επικαλούμενο ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. «Ο πρόεδρος Γιουν εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια του Λι Τζε-Μιουνγκ όταν ενημερώθηκε για την επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που υπογράφει η εκπρόσωπος της προεδρίας. «Ο κ. Γιουν υπογράμμισε ότι η κοινωνία μας δεν πρέπει να ανέχεται ποτέ τέτοιου είδους πράξεις βίας, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο 58χρονος πολιτικός ηττήθηκε οριακά από τον κ. Γιουν στις εκλογές του 2022. Ο κ. Λι, άλλοτε εργάτης, στο παρελθόν κυβερνήτης της επαρχίας Κιόνγκι, της πιο πυκνοκατοικημένης της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, είχε πιστωθεί πως πρότεινε πρωτοφανείς ιδέες για τη Νότια Κορέα, όπως για παράδειγμα να θεσπιστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πολίτες της, ή να χορηγούνται δωρεάν σχολικές στολές. Όμως η υποψηφιότητά του επλήγη από διάφορα σκάνδαλα.

Ειδικότερα, έχει κατηγορηθεί -μεταξύ άλλων- για αγοραπωλησία ακινήτου που χαρακτηρίστηκε αμφίβολης νομιμότητας. Δηλητηριώδεις φήμες τον έφεραν να έχει σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, ενώ η σύζυγός του κατηγορήθηκε πως σπαταλούσε παράνομα δημόσιο χρήμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο κ. Λι απέφυγε την τελευταία στιγμή τη σύλληψη, αφού δικαστήριο απέρριψε αίτημα να προφυλακιστεί που υπέβαλε η εισαγγελία ενόψει της προσαγωγής του σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς. Κατηγορείται ιδίως για υπόθεση παράνομης μεταφοράς ποσού 8 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Κορέα από ιδιωτική εταιρεία της χώρας του, κι ότι ευθυνόταν για ζημία 15 εκατ. δολαρίων που προκάλεσε στη Σονάμ δημοτική επιχείρηση την περίοδο που ήταν δήμαρχός της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα