ΑΘΗΝΑ
11:16
|
21.05.2024
Η πρόταση περιλάμβανε την απελευθέρωση των ομήρων σε τρεις φάσεις, με αντάλλαγμα την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την Λωρίδα της Γάζας.
Πορεία συγγενών των ομήρων στο Τελ Αβίβ, 21 Νοεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ φέρεται να απέρριψε πρόταση της Χαμάς, η οποία θα περιλάμβανε την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, αλλά και την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από την Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την λήξη του πολέμου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο, Axios.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως την Κυριακή, η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ μια νέα πρόταση για μια συμφωνία, μέσω διαμεσολάβησης του Κατάρ και της Αιγύπτου, η οποία θα περιλάμβανε την απελευθέρωση των ομήρων σε τρεις φάσεις. Κάθε φάση θα περιλάμβανε μια κατάπαυση πυρός, η οποία θα διαρκούσε για περισσότερο από ένα μήνα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Χαμάς απαίτησαν, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της συμφωνίας, το Ισραήλ να αρχίσει την απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων, ενώ πιθανώς να ζητούταν και η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σύμφωνα με πηγές του μέσου, η εφαρμογή της τρίτης φάσης της συμφωνίας, η οποία προέβλεπε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, θα συνεπαγόταν το τέλος της σύγκρουσης.

Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση, με έναν από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να δηλώνει ότι η προσφορά αυτή δείχνει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ομήρων, ακόμη και αν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι νέα συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων θα υπάρξει μόνο όταν το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, τον οποίο το μέσο δεν κατονομάζει, υποστήριξε πως θεωρούν ότι η πρόταση ήταν «εντελώς εκτός βάσης και ζητήσαμε από τους μεσολαβητές να προσπαθήσουν να υποβάλουν μια πιο αποδεκτή πρόταση». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: Πρόκληση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το μετρό Θεσσαλονίκης

Κασσελάκης για Γεωργιάδη: Ευχαριστώ που με χαρακτήρισε «μάπα»

Νέα Καληδονία: «Εύθραυστη» ηρεμία και αποχώρηση Νεοζηλανδών και Αυστραλών

Νέα έκκληση από την Αυστραλία για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα