ΑΘΗΝΑ
10:37
|
01.05.2024
Προτεραιότητα για τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν είναι μόνον οι στόχοι των δυνάμεων αντίστασης αλλά και τα εθνικά συμφέροντα του Λιβάνου.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα το τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με αφορμή την χτεσινή δολοφονία κατά του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Σάλαχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό και τη σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση στο Ιράν που προκάλεσε το θάνατο πολλών δεκάδων νεκρών και τραυματιών στην πόλη Κερμάν, στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί που δολοφονήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 με εντολή των ΗΠΑ.

Ο Λιβανέζος πολιτικός ηγέτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ιρανικό λαό για τη διπλή βομβιστική επίθεση, τονίζοντας πως ο στόχος ήταν οι Ιρανοί πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους τον δολοφονηθέντα Ιρανό στρατηγό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού ταξίαρχου Ραζί Μουσαβί στη Δαμασκό, κάνοντας στη συνέχεια μία ανασκόπηση των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και σιιτικών οργανώσεων αντίστασης σε Ιράκ και Συρία.

Ο Χασάν Νασράλα τόνισε πως «ο άξονας της αντίστασης» αντιμετωπίζει την «πιο σοβαρή πρόκληση μετά την έναρξη του σιωνιστικού πολέμου  στη Γάζα».

«Οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή δρουν σύμφωνα με τις συνθήκες της χώρας όπου ζουν παρά την στρατηγική συμφωνία για τον καθορισμό εχθρών, φίλων και στόχων» πρόσθεσε σε άλλο χαρακτηριστικό σημείο  ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, θυμίζοντας πως η οργάνωσή του ξεκίνησε τις εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό στη μεθόριο Λιβάνου-Ισραήλ μία μέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Θύμισε επίσης πως λίγο καιρό μετά ξεκίνησαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα «και τα αδέλφια μας οι Χούθι».

Μετά επισήμανε διάφορα σημαντικά γεγονότα των τελευταίων εξελίξεων, μεταξύ των οποίων, τα ακόλουθα:

  1. Αναβίωση του παλαιστινιακού που ήταν σχεδόν ξεχασμένο και της συζήτησης για λύση στη βάση δύο κρατών.
  2. Οι Ισραηλινοί στοιχημάτιζαν πως οι Παλαιστίνιοι θα κουράζονταν και θα σταματούσαν τον αγώνα αλλά αυτό διαψεύστηκε από τις δυνάμεις αντίστασης και τις θυσίες που έκαναν.
  3. Εγκληματίες είναι οι Ισραηλινοί που διαπράττουν σφαγές στη Γάζα. Νόμιζαν πως η Χαμάς θα μειώσει την επιρροή της και την αποδοχή της μεταξύ Παλαιστινίων αλλά συνέβη το αντίθετο!
  4. Κατέρρευσε η εικόνα του Ισραήλ που είχε καλλιεργηθεί σε πολλά διεθνή ΜΜΕ και σε αραβικά και παρουσιαζόταν σαν «χώρα έννομη, δημοκρατική, που σέβεται τα δικαιώματα». Με όσα γίνονται σήμερα στα πεδία συγκρούσεων η εικόνα του Ισραήλ κατέρρευσε πλήρως καθώς όλοι πλέον καταλαβαίνουν πως το Ισραήλ δολοφονεί παιδιά, αμάχους. Ακόμη και οι νεαροί Αμερικανοί και ο αμερικανικός λαός που συνήθως δεν παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις, βλέποντας την τραγωδία που διαδραματίζεται στη Γάζα, έχουν μεταβάλλει τη στάση τους. Πάνω από το 50% των νεαρών Αμερικανών λένε πως το κράτος του Ισραήλ πρέπει να διαλυθεί και να δοθούν τα εδάφη υπό κατοχή στον παλαιστινιακό λαό.
  5. Αυτό που συνέβη πριν 3 μήνες ήταν πλήρες πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες.
  6. Οι Αμερικανοί έρχονται εδώ στον Λίβανο και μας κάνουν κήρυγμα για διεθνείς αποφάσεις και την τήρησή τους ενώ όλος ο κόσμος βλέπει ποιος συνιστά «πρόκληση» για τη διεθνή νομιμότητα και τάξη και ποιος εμποδίζει ψήφισμα στον ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα.

Σεβασμός στα εθνικά συμφέροντα του Λιβάνου

Κλείνοντας το διάγγελμά του μετά από μία ώρα και 20 λεπτά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ξεκαθάρισε πως η οργάνωσή του δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα του Λιβάνου και πως μόνο εάν το Ισραήλ αποφασίσει να κηρύξει πόλεμο στη χώρα του, τότε η οργάνωσή του θα απαντήσει με κάθε διαθέσιμο όπλο μην γνωρίζοντας όρια ούτε περιορισμούς στους στόχους της επίθεσης απέναντί του.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, η οργάνωση είχε εξαπολύσει τουλάχιστον εννιά επιθέσεις με ρουκέτες κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα