ΑΘΗΝΑ
20:28
|
18.05.2024
Η κοινή ανακοίνωση καταδικάζει, μεταξύ άλλων, τις επιθέσεις σαν παράνομες, επισημαίνοντας τα δυσβάσταχτα κόστη για την εμπορική ναυτιλία.
Χούθι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα αποδοκίμασαν απόψε με κοινή ανακοίνωση οι ΗΠΑ και αρκετοί δυτικοί σύμμαχοί τους.

Την ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, συνυπογράφουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας.

Όπως αναφέρουν οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων ειδικά μετά από την «σημαντική κλιμάκωση» της περασμένης βδομάδας κατά εμπορικών πλοίων με πυραύλους, ταχύπλοα και απόπειρες πειρατείας, είναι «παράνομες, απαράδεκτες, βαθιά αποσταθεροποιητικές».

Υποστηρίζουν πως συνιστούν «σημαντικό διεθνές πρόβλημα που απαιτεί συλλογική δράση» και στη συνέχεια επισημαίνουν τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων επειδή τα πλοία αναγκάζονται να περνούν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι.

Οι 11 δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και η Ιαπωνία, απαιτούν τον τερματισμό «των παράνομων επιθέσεων» και την απελευθέρωση των ναυτικών που κρατούνται αιχμάλωτοι. Επιρρίπτουν, ακολούθως,  στους Χούθι τις ευθύνες σε περίπτωση που συνεχίσουν «να απειλούν ανθρώπινες ζωές, τη διεθνή οικονομία και την ελεύθερη κίνηση του εμπορίου» στην θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα