ΑΘΗΝΑ
12:33
|
06.05.2024
Η αύξηση της στρατιωτικοποίησης κατά μήκος της νεκρής ζώνης προκαλεί ανησυχία για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Κόλιν Στιούαρτ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αύξηση της στρατιωτικοποίησης της «νεκρής ζώνης» στην Κύπρο προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη μεγαλόνησο που είναι παράλληλα και επικεφαλής της αποστολής κυανοκράνων, Καναδό διπλωμάτη, Κόλιν Στιούαρτ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Κόλιν Στιούαρτ ανακοίνωσε πως στις 17 Ιανουαρίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για  να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν μετά τις 12/12/23.

«Η κύρια ανησυχία που έχουμε είναι αυτή η αύξηση της στρατιωτικοποίησης κατά μήκος της νεκρής ζώνης, γιατί ο κύριος σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να λυθεί το Κυπριακό» είπε ο Κόλιν Στιούαρτ.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε και για την συνάντησή του στις 3/1/2024 με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων  Ερσίν Τατάρ, ο Στιούαρτ απάντησε ότι συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τη «νεκρή ζώνη» αλλά όχι το Κυπριακό αυτό καθαυτό. «Δεν έχω δει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των μερών» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ και καιρό στον διορισμό νέας απεσταλμένης ή απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Στιούαρτ προέβλεψε πως «θα συμβεί πολύ σύντομα».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσδοκίες για το 2024 και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της 60ης επετείου από την παρουσία των κυανοκράνων στην Κύπρο στις 4 Μαρτίου 2024, τονίζοντας:

«Ελπίζουμε σε ένα θετικό 2024, όπως γνωρίζετε, το 2024 σηματοδοτεί την 60η επέτειο από την παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο. Είναι μια πολύ θλιβερή επέτειος. Πιστεύουμε ότι το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα