ΑΘΗΝΑ
14:58
|
31.05.2024
Ο Ρίσι Σούνακ αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών ως το καλοκαίρι, υποστηρίζοντας πως έχει ακόμη να κάνει πολλά...
Ρίσι Σούνακ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία πρόγευση από το πότε θα στηθούν κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του σε κέντρο νεολαίας στο Μάνσφιλντ του Νοτινγχαμσάιρ, για το πότε θα γίνουν εκλογές ο Σούνακ απάντησε:

«Η δική μου υπόθεση εργασίας είναι πως θα έχουμε γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς και στο μεταξύ έχω πολλά που θέλω να προχωρήσω».

Όταν ρωτήθηκε ξανά εάν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών τον Μάιο ο Σούνακ επανέλαβε πάλι τα ίδια:

«Θέλω να συνεχίσω με την καλή διαχείριση της οικονομίας, τη μείωση των φόρων του λαού και να συνεχίζω την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Επομένως έχω πολλά μπροστά και είμαι αποφασισμένος να τα διεκπεραιώσω για τον βρετανικό λαό».

Ένας πάμπλουτος πρωθυπουργός…

Ο Σούνακ που κόπτεται για τα συμφέροντα του «βρετανικού λαού» είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας Sunday Times, η περιουσία του Σούνακ και της επίσης πάμπλουτης συζύγου του, Ακσάτα Μούρτι (κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι), φθάνει τα 838 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για υπερδιπλάσιο ποσό από τον εκτιμώμενο πλούτο που είχε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μέχρι το θάνατό της, και κατά 25% μεγαλύτερη από εκείνη του σημερινού βασιλιά, Καρόλου Γ’.

Τι είχε γίνει στις εκλογές του 2019

Οι τελευταίες γενικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2019. Κατά την διάρκεια των εκλογών, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε το 43,6% των συνολικών ψήφων (το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε κόμμα από το 1979) και 365 έδρες (ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έλαβε κόμμα από το 1987).

Το Εργατικό Κόμμα είχε μια απώλεια 60 εδρών, χάνοντας σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Αγγλίας και σε όλη την περιοχή του Μίντλαντς. Οι απώλειες σε έδρες του Εργατικού Κόμματος οδήγησαν τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν σε παραίτηση.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έλαβε το 11,6% των ψήφων ενώ η ηγέτης του Τζο Σουίνσον υποχρεώθηκε σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος να ανακοινώσει την παραίτησή της εφόσον έχασε την έδρα στο East Dunbartonshire και άφησε το κόμμα μόνο με 11 έδρες. Το Κόμμα των Πράσινων κατέλαβε μια έδρα και είδε μια αύξηση στο ποσοστό των ψήφων του.

Προβάδισμα Εργατικών με 19% έναντι Συντηρητικών

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και μήνες δείχνουν σαφές προβάδισμα και νίκη των Εργατικών.

Η δημοσκόπηση της YouGov, που διενεργήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, και αφού προηγήθηκαν οι αλλαγές στον προϋπολογισμό και τα μέτρα μείωσης κάποιων φόρων, έδειξε ότι το ποσοστό στήριξης των Συντηρητικών αυξήθηκε στο 25% από το 21%. Παρόλα αυτά, οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ προπορεύονταν με 19% διαφορά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Οι Χούθι απάντησαν με πυραύλους κατά του αεροπλανοφόρου «Eisenhower»

Γεωργιάδης: Έθεσε ο Κασσελάκης το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Παλαιστίνη;

Υεμένη: Νεκροί και τραυματίες από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και Βρετανίας

Σε κατ’ οίκον νοσηλεία ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα