Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι δηλώσεις της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, αναφορικά με την «αξιοποίηση» των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι δεν εισήλθαν μέσω «νομίμων» οδών, και βρίσκονται ήδη στη χώρα αλλά και περί διακρατικών συμφωνιών για την μεταφορά εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα από τρίτες χώρες.
Καλεσμένη στο κανάλι του ΣΚΑΙ, η Σοφία Βούλτεψη αρχικά επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με αρκετές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Ινδία, που αφορούν μετανάστευση εργαζόμενων στην Ελλάδα, αποφεύγοντας, όμως, να απαντήσει τόσο στο πόσους αφορά συνολικά όσο και για το χρονικό διάστημα αυτών των υπό διερεύνηση συμφωνιών.
«Μία διακρατική συμφωνία για να λειτουργήσει θέλει αρκετό χρόνο. Με την Ινδία είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενδιαφέρεται πάρα πολύ, όπως και η Ελλάδα ενδιαφέρεται. Με την Αίγυπτο, επίσης. Υπάρχουν στη σκέψη μας χώρες όπως οι Φιλιππίνες. Είναι χώρες από τις οποίες κάνουμε μετακλήσεις έτσι κι αλλιώς, απλώς όχι μαζικές. Γίνονται βάσει λίστας του υπουργείου Εργασίας, που επιτρέπει για διάφορα επαγγέλματα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων να μπουν στην χώρα», δήλωσε η υφυπουργός.
Πατώντας την εικόνα θα μεταβείτε σε βίντεο με το σχετικό απόσπασμα:
Αναφορικά με τον τόπο διαμονής των εργαζομένων που θα μετακινηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των συμφωνιών, ως λύση παρουσίασε την δημιουργία συγκροτημάτων στέγασης από τους εργοδότες, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη προσφερθεί!
Οι ελλείψεις τις οποίες τα υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης στοχεύουν να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο αφορούν αρχικά τον τουριστικό τομέα, τον αγροτικό και τον κατασκευαστικό, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις σε οικιακούς βοηθούς και φροντιστές ηλικιωμένων.
«Για την οικονομία χρειαζόμαστε ανθρώπους για να αυξηθεί η παραγωγή. Τι λέμε τόσα χρόνια; Ότι έχουμε εμπορικό έλλειμμα, γιατί; Γιατί εισάγουμε τα πάντα. Και γιατί προϊόντα μας τα οποία είναι ανταγωνιστικά, δεν μπορούν να παραχθούν» τόνισε η υφυπουργός.