ΑΘΗΝΑ
06:59
|
02.05.2024
Η Γκλίνις Τζονς, συμπρωταγωνίστρια της Τζούλι Άντριους στην ταινία «Μαίρη Πόπινς», πέθανε σε ηλικία 100 ετών.
Γκλίνις Τζονς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γκλίνις Τζονς, συμπρωταγωνίστρια της Τζούλι Άντριους στην ταινία «Μαίρη Πόπινς» πέθανε σε ηλικία 100 ετών την περασμένη Πέμπτη, από φυσικά αίτια, σε μια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης, όπως είπε ο μάνατζέρ της στο The Hollywood Reporter.

Ήταν μία πολυτάλαντη ηθοποιός, χορεύτρια, πιανίστρια και τραγουδίστρια.  

Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1923 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και η μητέρα της ήταν η πιανίστα Άλις Στιλ. Αφού συγκέντρωσε περισσότερα από 20 χρυσά μετάλλια για διαγωνισμούς χορού σε όλη την Αγγλία και ένα πτυχίο δασκάλας μπαλέτου στα 10, η Γκλίνις ξεκίνησε να παίζει σε ταινίες σε ηλικία 13 ετών.

Έκανε λαμπρή καριέρα και στα επόμενα χρόνια κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «The Sundowners» (1960). Επιπλέον, τραγούδησε αξέχαστα το «Send in the Clowns», το οποίο έγραψε ο Στίβεν Σόντχαϊμ μόνο για εκείνη, στη βραβευμένη με Tony ερμηνεία της ως Desiree Armfeldt στην παραγωγή «A Little Night Music» (1973). Ο Σόντχαϊμ έγραψε το τραγούδι της παράστασης για να ταιριάζει στη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της Τζονς, αλλά αργότερα εκείνη έχασε τον ρόλο στην κινηματογραφική εκδοχή του 1977, από την Ελίζαμπεθ Τέιλος.

«Έχουν γραφτεί και άλλα τραγούδια για μένα, αλλά κανένα όπως αυτό», είχε δηλώσει η Τζονς στο Associated Press το 1990. «Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μου έχει δοθεί ποτέ στο θέατρο». Το δημοφιλές τραγούδι του Σόντχαϊμ ερμήνευσαν κατόπιν ο Φρανκ Σινάτρα, η Τζούντι Κόλινς, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ κ.α.

Προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της σε μια αμφιλεγόμενη τότε ταινία για το σεξ, το «The Chapman Report» (1962). Ένα χρόνο αργότερα, πρωταγωνίστησε στη δική της κωμική σειρά στο CBS, Γκλίνις.

Ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ την επέλεξε για να υποδυθεί την κυρία Μπανκς, η οποία χρειάζεται μια νταντά (τη Τζούλι Άντριους ) για να φροντίσει τα δύο παιδιά της, στην εμβληματική ταινία «Μαίρη Πόπινς» (1964). Στην ταινία, ερμηνεύει αξέχαστα το τραγούδι «Sister Suffragette».

Παντρεμένη τέσσερις φορές, η Γκλίνις απέκτησε έναν γιο, τον αείμνηστο ηθοποιό Γκάρεθ Φόργουντ, από τον γάμο της με τον Άντονι Φόργουντ.

Η Γκλίνις ήταν γνωστή τελειομανής, όπως έλεγαν και οι συνάδελφοί της, και επέμενε ότι οι ρόλοι που αναλάμβανε ήταν πολύπλευροι.

«Σε ό,τι με αφορά, δεν με ενδιαφέρει να παίξω τον ρόλο σε ένα μόνο επίπεδο», δήλωσε στο AP το 1990. «Το όλο νόημα της κορυφαίας υποκριτικής είναι να παίζεις σαν να είναι κάτι πραγματικό. Να είσαι αληθινός. Και για να γίνω αληθινή πρέπει να δώσω νόημα στο δικό μου μυαλό στον χαρακτήρα που παίζω».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

SAVE ART: Κραυγή απόγνωσης από μαθητές & μαθήτριες του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Τον Οκτώβριο του 2024 θα δικαστεί ο Ντεπαρτιέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα