ΑΘΗΝΑ
10:10
|
18.05.2024
Οι σφοδρές κόντρες στρατηγών και υπουργών φέρνουν την κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου, Μπένι Γκαντς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαλλιά κουβάρια έγιναν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ της Πέμπτης στρατιωτικοί και υπουργοί της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού αντί για το αρχικό βασικό θέμα της ατζέντας που ήταν «οι επόμενες φάσεις του πολέμου στη Γάζα» τσακώθηκαν για το ποιος είναι αρμόδιος και εάν θα πρέπει τώρα να διενεργηθεί έρευνα για τα ολέθρια λάθη που επέτρεψαν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ αποκαλύπτοντας την ανικανότητα μέρους της ανώτατης διοίκησης του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι φωνές στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο ακούγονταν δεκάδες μέτρα έξω από την αίθουσα συνεδρίασης με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου, Μπένι Γκαντς, να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και να καλεί σε «ενότητα» μολονότι κάλυψε ξεκάθαρα τον γενικό επιτελάρχη, στρατηγό Χέρτζι Χαλεβί και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ  Γκάλαντ, στη διαμάχη τους με αρκετούς υπουργούς του κόμματος Λικούντ (του Μπ. Νετανιάχου) όπως η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ και του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», όπως οι υπουργοί Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Ρε, δεν κοιτάτε πώς θα κερδίσουμε τον πόλεμο;

Η απόφαση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του γενικού επιτελάρχη Χέρτζι Χαλεβί να αναθέσουν σε ε.α. στρατηγούς τη διενέργεια έρευνας, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, που επέβλεψε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, προκάλεσε την οργή των πιο δεξιών και ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου θεωρώντας τους ακατάλληλους να διενεργήσουν έρευνα.

Το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο που αποκάλυψε τις σφοδρές κόντρες που υπάρχουν μεταξύ στρατιωτικών και υπουργών της κυβέρνησης πολέμου (που αντανακλούν τις έντονες αντιπαραθέσεις και την πόλωση στους κόλπους της ισραηλινής κοινωνίας) σημειώθηκε λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη (αλλά και Τουρκία, Ελλάδα, Ιορδανία, Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου).

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ, υπουργοί και στρατιωτικοί τσακώνονταν τουλάχιστον επί ένα τρίωρο προτού αναγκάσουν τον Νετανιάχου να διαλύσει τη συνεδρίαση και αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει οι στρατιωτικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση των πιο ακραίων υπουργών της κυβέρνησης.

Η απόφαση του επιτελάρχη Χ. Χαλεβί να συγκροτήσει επιτροπή διερεύνησης των αποτυχιών και κενών ασφαλείας που επέτρεψαν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη φάνηκε να πιάνει εξ απήνης πολλούς υπουργούς, ενώ ενόχλησε και τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου (που είναι και ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ)  και φέρει, τουλάχιστον από πολιτική άποψη, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Η πιο σφοδρή αντιπαράθεση λέγεται πως έγινε ανάμεσα στη υπουργό Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ και τον επιτελάρχη Χέρτζι Χαλεβί ενώ ομηρικός καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ με τους ακροδεξιούς Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, Μπετσαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας, Ντέιβιντ Αμσαλέμ,  που απαίτησαν να μάθουν γιατί ο στρατός αποφάσισε να διενεργήσει έρευνα εν ώρα πολέμου στη Γάζα.

«Γιατί οι στρατιωτικοί να είναι στην άμυνα αντί να ασχολούνται με το πώς θα κερδίσουμε τον πόλεμο;» ρώτησε ο Ντέιβιντ Αμσαλέμ ενώ άλλοι εξοργίστηκαν με την επιλογή του πρώην υπουργού Άμυνας Σαούλ Μοφάζ στην επιτροπή έρευνας.

«Μα διόρισες τον Μοφάζ; Είσαι τρελός;» ρώτησε τον επιτελάρχη η υπουργός Μεταφορών, Μίρι Ρεγκέβ σε έξαλλη κατάσταση.

Η υπουργός Μεταφορών, Μίρι Ρεγκέβ

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα «έκρηξης» του Μπένι Γκαντς (πρώην υπουργός Άμυνας, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνική Ενότητα που εισήλθε στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς για να συμμετάσχει στο μικρό υπουργικό συμβούλιο πολέμου) τότε πολλοί θυμήθηκαν τη φράση «ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε»…

Ο Γκαντς κατακεραύνωσε τους ακροδεξιούς υπουργούς για την κριτική τους και την υπουργό Μεταφορών λέγοντας πως πρόκειται «για επαγγελματική έρευνα» η οποία δεν έχει σχέση με την πολιτική της «αποσύνδεσης» και άλλων αντιλήψεων σε σχέση με τη Γάζα.

«Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού διέταξε μία γαμημένη έρευνα για το τι συνέβη ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς μας στη μάχη και την ικανότητά μας να προχωρήσουμε σε μία σύγκρουση στο βορρά» (σ.σ. έναντι της Χεζμπολάχ του Λιβάνου) τόνισε ο Μπένι Γκαντς.

Μέσα στον γενικό χαμό, ο επιτελάρχης Χαλεβί προσπάθησε να εξηγήσει στους πολιτικούς πως δεν χρειάζεται να τους ρωτήσει τη γνώμη τους για το εάν και πώς θα διενεργήσει μία έρευνα που αφορά στρατιωτικά θέματα, για να τον υπερασπιστεί στη συνέχεια και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, που επανέλαβε το ίδιο εξηγώντας στους εξοργισμένους ακροδεξιούς πως «δεν έχουν δουλειά ούτε δικαιούνται να έχουν άποψη για το εάν ο επιτελάρχης διέταξε την έρευνα».

Η ανακοίνωση του Λικούντ

Ώρες μετά την απόφαση του Νετανιάχου να σταματήσει το υπουργικό συμβούλιο για να μην πιαστούν στα χέρια στρατιωτικοί και υπουργοί, το κυβερνών κόμμα Λικούντ εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τους υπουργούς που τα έβαλαν με τους στρατηγούς.

«Το καθήκον της πολιτικής κυβέρνησης ασφάλειας είναι να κάνει ερωτήσεις και να πάρει απαντήσεις. Δεν είναι αυτό πολιτική» ανέφερε η ανακοίνωση, προχωρώντας σε ονομαστική αναφορά στον Μπένι Γκαντς καταλήγοντας:

«Σε καιρό πολέμου, το κοινό είναι ενωμένο και ο Γκαντς αναμένεται να ενεργήσει υπεύθυνα και να σταματήσει να ψάχνει δικαιολογίες για να αθετήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στην κυβέρνηση ενότητας ως το τέλος του πολέμου».

Και η απάντηση του Μπένι Γκαντς

Η αντίδραση αυτή δεν πέρασε δίχως απάντηση.

Ο Μπένι Γκαντς που θεωρείται από πολλούς μελλοντικός πρωθυπουργός του Ισραήλ (μετά την πολύ πιθανή κατάρρευση του Νετανιάχου) αναγόρευσε τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Λικούντ Μπ. Νετανιάχου «υπεύθυνο» για το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο.

Καλώντας τον εμμέσως να σταματήσει τις κόντρες προτού είναι αργά, ο Γκαντς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε πως «είναι ώρα τώρα ο πρωθυπουργός να διορθώσει το λάθος και να διαλέξει μεταξύ ενότητας και ασφάλειας ή πολιτικής»!

Μπένι Γκαντς

«Η κυβέρνηση υποτίθεται πως θα συζητούσε στρατηγικές διαδικασίες που θα επηρεάσουν τη συνέχιση της  εκστρατείας και της ασφάλειάς μας στο μέλλον. Αυτό δεν συνέβη και ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Είναι ευθύνη του να το διορθώσει και να επιλέξει ανάμεσα στην ενότητα και την ασφάλεια ή την πολιτική. Εάν  αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι η ασφάλεια και η ενότητα, τότε πρέπει να κάνουμε μία ουσιαστική συνάντηση για τη συνέχιση του πολέμου, και μάλιστα σύντομα…. Αυτό που συνέβη χτες ήταν μία επίθεση με πολιτικά κίνητρα εν μέσω πολέμου. Έχω συμμετάσχει σε πολλές κυβερνητικές συνεδριάσεις. Τέτοια συμπεριφορά ουδέποτε συνέβη και δεν πρέπει να ξανασυμβεί!»

Καταλήγοντας υπερασπίστηκε την απόφαση του επιτελάρχη Χαλεβί να αναθέσει σε επιτροπή τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες που επέτρεψαν τις επιθέσεις της Χαμάς τονίζοντας πως «είναι καλό που ο επιτελάρχης, που ήξερε πώς να αναλάβει την ευθύνη μετά την καταστροφή της 7ης Οκτώβρη, ανέλαβε τώρα την ευθύνη να συγκροτήσει μία ομάδα που θα οδηγήσει σε επιχειρησιακά μαθήματα για τη συνέχιση της μάχης».

«Αυτό είναι το καθήκον του. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μετά τον πόλεμο, μία κρατική επιτροπή έρευνας θα συγκροτηθεί για να ασχοληθεί με όλα όσα συνέβησαν ως την 7η Οκτώβρη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά το ζήτημα, τώρα, θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης και όχι τα επιχειρησιακά στρατιωτικά ζητήματα. Αυτό είναι που απαιτεί ο ισραηλινός λαός και απάνω από όλα, αυτό είναι που χρειάζεται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Υεμένη: Κατάρριψη αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Χούθι

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα