ΑΘΗΝΑ
15:52
|
03.05.2024
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ενεργή συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί και το 2024, εν μέσω των ασταθών σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση.
Η συμφωνία για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου αναμένεται να αναδιαμορφώσει το περιφερειακό ενεργειακό τοπίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία διατήρησε τη θέση της ως ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου της Τουρκίας το 2023, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακών Αγορών της χώρας.

Τον Οκτώβριο του 2023, το ρωσικό μερίδιο στις εισαγωγές της Τουρκίας σε φυσικό αέριο ανήλθε στο 59,14%, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η αναβολή των πληρωμών της Ρωσίας για το φυσικό αέριο, πέρυσι, είχε κατευναστική επίδραση στην Τουρκία για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

Παράλληλα, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης, δείχνουν μια στρατηγική αλλαγή στην ευρασιατική ενεργειακή δυναμική -όπως έχει αναφέρει και ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ- και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το περιφερειακό ενεργειακό τοπίο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τον Οκτώβριο του 2023, η Τουρκία εισήγαγε, επίσης, σχεδόν το 50% του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τουρκία εξοικονόμησε περίπου 2 δισ. δολάρια πέρυσι χάρη στις αυξημένες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Η εφημερίδα τονίζει, επίσης, ότι ένα από τα σύμβολα της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Ακούγιου, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ρωσική πλευρά.

Το εργοστάσιο προβλέπεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2024, σημειώνει η εφημερίδα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις 29 Οκτωβρίου, όταν γιορτάζεται η εθνική εορτή της Ημέρας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Huriett, η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η ενεργή συνεργασία των δύο χωρών, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα, θα συνεχιστεί και το 2024, εν μέσω των ασταθών σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα