Το Μπανγκλαντές διεξάγει γενικές εκλογές την Κυριακή 7/1, με την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να αναμένεται να κερδίσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία και την πέμπτη συνολικά για τη συμμαχία της υπό την ηγεσία του Awami League, παρά την επίβλεψη μιας οικονομίας που απαιτούσε διεθνή διάσωση πέρυσι.
Το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές (BNP) του άρρωστου πρώην πρωθυπουργού Καλέντα Ζία μποϊκοτάρει τις κάλπες αφού η Χασίνα αρνήθηκε το αίτημά του να παραιτηθεί και να αφήσει μια προσωρινή κυβέρνηση να διεξαγάγει τις εκλογές.
Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των σχεδόν 120 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά αριθμούν περίπου 15 εκατομμύρια.
Σχεδόν 2.000 υποψήφιοι συνολικά διεκδικούν τις 300 άμεσα εκλεγμένες έδρες του κοινοβουλίου, με υψηλό ρεκόρ 5,1 τοις εκατό των γυναικών υποψηφίων.
Υπάρχουν 436 ανεξάρτητοι υποψήφιοι στην κούρσα, οι περισσότεροι από το 2001. Το BNP λέει ότι η Awami League έχει υποστηρίξει «εικονικούς» υποψηφίους για να προσπαθήσει να κάνει τις εκλογές να φαίνονται αξιόπιστες, έναν ισχυρισμό που το κυβερνών κόμμα αρνείται.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί ηγέτες και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ενώ η Χασίνα και η Λίγκα Αουάμι έχουν επανειλημμένα καταδικάσει το BNP ως ταραχοποιούς που έχουν βάλει στόχο να σαμποτάρουν τις εκλογές.
Σχεδόν 800.000 αστυνομικοί, παραστρατιωτικοί και αστυνομικοί βοηθοί θα φρουρούν τις κάλπες την ημέρα των εκλογών. Έχουν αναπτυχθεί επίσης στελέχη του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας.
Περίπου 127 ξένοι παρατηρητές θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία για να αξιολογήσουν τη δικαιοσύνη της, ενώ 59 δημοσιογράφοι από το εξωτερικό έχουν διαπιστευθεί.
Η Χασίνα έχει πιστωθεί ότι έκανε το γύρισμα της οικονομίας των 416 δισεκατομμυρίων δολαρίων και της τεράστιας βιομηχανίας ενδυμάτων της, ενώ κέρδισε επίσης διεθνή έπαινο για την προστασία σχεδόν ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων Ροχίνγκια που διέφυγαν από τη δίωξη στη γειτονική Μιανμάρ.
Όμως τους τελευταίους μήνες, η οικονομία, κάποτε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο, συγκλονίστηκε από βίαιες διαδηλώσεις μετά από άλμα στο κόστος ζωής, καθώς το Μπαγκλαντές αγωνίζεται να πληρώσει για δαπανηρές εισαγωγές ενέργειας εν μέσω εξάντλησης των αποθεμάτων δολαρίου.